Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е следващият главен прокурор – става ясно на 14 ноември

ВСС прие времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор

| обновено на 05.06.19 в 18:52
Снимка: БГНЕС

Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет. Сред спряганите имена за следващ главен прокурор е това на заместник главния прокурор Иван Гешев. 

Случайно или не приетата от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – по предложение на Сотир Цацаров, хронограма за избор на следващ обвинител номер едно съвпадна с поредното заседание по мегаделото КТБ, по време на което основният прокурорски свидетел Бисер Лазов разказа, че през септември 2012 година банкерът Цветан Василев е платил на французин 50 000 евро, за да лобира за главен прокурор. По това време Лазов е счетоводител на "Фирмата" на Василев, а в разказа си той спомена имената на бившия депутат и сегашен посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев и на бившия заместник главен прокурор Бойко Найденов. 

"В един момент, когато прокуратурата беше в някаква летаргия, това, което някои наричат мафия, други наричат криминална държава, се опитва да логистира избор на главен прокурор, представям си какво ще се случи сега, когато са засегнати доста сериозни олигархични интереси, да си изберат правилния човек – мафията, ще се купуват магистрати, политици, и журналисти", каза Гешев и направи сравнение между времето преди Сотир Цацаров да стане главен прокурор и сега.

Затова днес за пореден път Гешев, спряган за един от кандидатите да оглави прокуратурата след 10 януари 2020 година, декларира, че 99 процента няма да се съгласи да бъде номиниран: "Към момента продължавам 99 процента, дори някой да ме предложи да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално, а като се търкаляш в калта, няма как да не се изцапаш. Аз не знам кой го е страх, може би защото много хора са в ареста, защото някои се крият в Сърбия, може би защото някой иска да се прибере и да си реши репутационните проблеми с правосъдието, не знам", каза Иван Гешев.

Ще бъде ли все пак Гешев един от кандидатите за най-влиятелния съдебен пост, ще е ясно най- късно на 29 юли, както и кои други ще се състезават за подкрепата на минимум на 17 от членовете на ВСС.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-и януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. 

Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.

Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.

Към времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния  министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран. 

Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.

Няма да има политическо влияние и няма предпоставка за такова при избора на кандидати за нов главен прокурор, заяви пред БНР Даниела Машева - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя каза, че е време да се открие процедурата. В тази професионализация на номинациите Машева видя препятствие пред всеки опит за политическа интервенция върху избора на следващ главен прокурор. 

За разлика от Даниела Машева, заместник главният прокурор Иван Гешев изрази притеснение около предстоящата кампания за наследник на Сотир Цацаров и прогнозира, че тя ще е кална. Причината са десетки  разследвания и задържани в ареста олигарси, наркоразпространители и телефонни измамници. Затова и Гешев за пореден път обяви, че няма да участва в надпреварата, дори и да бъде номиниран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  Новината бе потвърдена от белгийското председателство. По данни на "Политико", италианският премиер Джорджа Мелони се..

публикувано на 28.06.24 в 01:10
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава изданието "Политико", позовавайки се на три независими източника. Фон дер Лайен е призовала лидерите..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за агенция Франс прес. Защото според него силна НАТО е в интерес и на Франция, и на..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация на срещата. "Водени от това, че става въпрос за държавни дела, за върховния главнокомандващ..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод на отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни във..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската държава е изпратила до бюрото на Интерпол в Украйна всички необходими документи за екстрадицията му в..

публикувано на 27.06.24 в 18:53