Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родилка от Добрич спешно се нуждае от кръв

Снимка: Лилия Герчева

Лекарите в многопрофилната болница в Добрич се борят за живота на родилка, получила рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин.

Въпреки отзовалите се кръводарители днес, от здравното заведение апелират за помощ и утре.

Младата жена е развила Амниотична емболия, която се среща веднъж на 20 - 30 000 раждания. Смъртността при това усложнение достига до 80% в световен мащаб. Пациентката е получила задух, гърч, а кръвното и сърдечните ѝ тонове са се сринали до критично ниско ниво.

Заради спирането на кръвосъсирването, младата жена е загубила много кръв, а наличната в многопрофилната болница в Добрич е свършила. Днес 12 души са дарили кръв, но утре акцията продължава, съобщават от болницата.

Кръводарителите трябва да са с кръвна група 0 и RH +. В момента пациентката е стабилизирана и настанена в реанимация. Прогнози за живота ѝ не все още не биха могли да бъдат направени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 07:36
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50