Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия сне обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов

Вътрешният министър поиска уволнение на двама полицейски шефове

Иван Голунов
Снимка: Ройтерс

Обвиненията в разпространение на наркотици срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети и той ще бъде освободен от домашния арест, под който беше поставен. Това съобщи днес вътрешният министър Владимир Колоколцев, предаде АФП.

„Днес той ще бъде освободен от домашния арест, обвиненията са снети“, обяви той в изявление. 

„Реших да поискам от президента Владимир Путин да уволни началника на полицията на Западна Москва генерал-майор Андрей Пучков и ръководителя на отдела в московската полиция за контрол над наркотиците генерал-майор Юрий Девяткин“, се добавя в изявлението.

36-годишният репортер на независимия новинарски сайт „Медуза“ беше задържан в четвъртък в Москва за притежание на 4 грама от дизайнерската дрога мефедрон, а при обиск в квартирата му бяха открити още 5 грама кокаин. Той отрече наркотиците да са негови.

Според следствието обаче той е извършил опит за продажба на наркотици в голямо количество. Наложена му беше мярка за неотклонение - домашен арест до 7 август.

Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите, а истинската причина за ареста е професионалната му дейност.

Водещите руски печатни издания „Комерсант“, „Ведомости“ и „РБК“ излязоха вчера с еднакво графично оформени първи страници с надпис „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и общо заявление в негова подкрепа.

Голунов разследваше широк аспект афери – от потайната погребална индустрия в Русия до корупцията в кметството на Москва.

Негови привърженици организираха за сряда марш в Москва с искане за освобождаването му, като почти 24 000 души обявиха във Фейсбук, че ще се присъединят или биха се присъединили.

Европейският съюз, САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа изразиха безпокойството си във връзка с ареста на журналиста.

От Кремъл заявиха, че отчитат големия обществен отзвук по делото и внимателно следят всички подробности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Голунов

Водещи руски вестници се застъпиха за арестуван журналист

Задържането на руския разследващ журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов предизвика безпрецедентна вълна на солидарност в негова подкрепа и силен международен отзвук. Голунов беше арестуван в края на миналата седмица по подозрение в производство и..

обновено на 10.06.19 в 18:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той...

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд...

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за..

публикувано на 14.05.24 в 08:29
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води..

публикувано на 14.05.24 в 08:17
Асоциация за Инсулт и Афазия

50 000 българи са с инсулт за година, едва 3% са получили модерно лечение

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за..

публикувано на 14.05.24 в 08:08