Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански протест срещу презастрояването по Черноморието

Участник в протеста срещу строителството по българското Черноморие.
Снимка: БТА

Граждански протест срещу презастрояването по Черноморието се провежда в момента пред сградата на Парламента в столицата.

Над 150 души, представители на 20 граждански организации, изразяват своето недоволство срещу промените в закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които миналата седмица преминаха на второ четене в ресорната парламентарна комисия .

Недоволството на гражданите е насочено към промените, приети от ресорната парламентарна комисия, които постановяват високи глоби за къмпингуващите извън разрешените за къмпинг места. Отлагат се също така за бъдеще време и по воля на собствениците дали ще се обособят такива специални места и не се определят глоби за строежи.

Новите текстове разрешават и достъпа на моторни превозни средства до брега.

Протестиращите припомнят, че макар дюните по закон да са държавна собственост, към момента седемдесет на сто от тях са частна собственост, затова призовават държавата да ги върне.

“В проектозакон, който най-вероятно ще бъде приет, в който съществуват само рестрикции, наказания, глоби, а никъде не видях някой да каже: ние ще направим нещо за къмпинг обществото, туризма, природосъобразния туризъм, изобщо за хората, които обичат този начин на почивка“, коментира един от участниците в протеста.

Очаква се текстовете да бъдат гласувани в пленарна зала тази седмица, затова протестните прояви на гражданите ще продължат и през следващите дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи планираните си пътувания до Германия и Ангола този четвъртък заради урагана Милтън, който се насочва..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Специализирана акция на полицията срещу изборната търговия в Русе

40 души са проверени в днешната специализирана акция на полицията в Русе срещу изборната търговия. Задържани са двама души и са установени други двама, обявени за издирване. По време на днешната специализирана акция на полицията в Русе са проверени още 18 заложни къщи и офиси за бързи кредити и са разкрити 17 престъпления, свързани с незаконна..

публикувано на 09.10.24 в 16:46
Драматично-кукления театър-Силистра

Разликата в субсидията между театър в Силистра и в София е от 200 до 300 %

Драматично-кукления театър в Силистра започна новия си 83-ти творчески сезон, с равносметка за предходния – 20 хиляди зрители, изиграни повече от 270 представления и над 150 000 лева собствени приходи. В списъка има и четири премиерни драматични представления. Ако успееш да докоснеш хората като артист, значи си изпълнил своята мисия Но на..

публикувано на 09.10.24 в 16:46

33-годишен мъж е обвинен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на полицейски служител

В Плевен 33-годишен мъж е обвинен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на полицейски служител. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража“. След получени данни за трафик на хора на място отива окръжният прокурор Владимир Николов. Километър и половина полицейският служител успява да се задържи на..

публикувано на 09.10.24 в 16:41

Водач на листа в Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове

Водач на листа за 10 МИР-Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври. Случаят предизвика предизборен скандал в района - самият сгафил политик признал, че е отговорил на анкетата по този начин и не го отрича. На въпроса:  "Според вас коя партия или коалиция ще купува най-много гласове за предстоящите..

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Отбор от Кюстендил спечели състезанието "Млад огнеборец" и купата "Юлиян Манзаров“

Отрядът на Природоматематическата гимназия "Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил спечели първото място и преходната купа "Юлиян Манзаров“ на традиционния национален турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец“, който се провежда от 19 години в Ловеч в памет на момчето от Свищов, загинало при спасяване на свои съученици при инцидента..

публикувано на 09.10.24 в 16:06