Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на медицински сестри

| обновено на 12.06.19 в 17:38
2
Медицински сестри от София и страната се събраха в подкрепа на Мая Илиева в столицата.
Снимка: БГНЕС

Пореден протест на медицински сестри се проведе днес пред частната болница „Токуда“ в София. Участваха и здравни работници от различни градове на страната, които дойдоха да подкрепят своята колежка Мая Илиева, заплашена с уволнение от ръководството на болницата. Протест имаше и пред общината в Пловдив, също в подкрепа на Мая Илиева.

В протеста в София се включиха медицински сестри от Пазарджик, Сливен, Кърджали и от други градове на страната. Те предупредиха за пореден път управляващите, че ще отстояват каузата си докрай:

„Няма да ни изплашите, господа. Вашето време вече свършва. Нашият труд е високообразован, висококвалифициран и високоотговорен, така че ние си искаме нашето достойно място.

Просто не мога да се съглася с всички тези проблеми в здравеопазването, които ги има, а никой не иска да ги разреши“.

Протестиращите настояха за среща с премиера Бойко Борисов и призоваха ръководството на болница „Токуда“ да спре тормоза над колежката им Мая Илиева. Тя се включи в протеста по време на почивката си, заедно с още няколко сестри от болницата, и съобщи, че в болницата се събират подписи срещу нея: 

„За да ме компрометират пред моите колеги и да ме отстранят от работа най-вероятно“.

Омбудсманът Мая Манолова дойде при протестиращите. Тя разкритикува здравния министър Кирил Ананиев за твърдението му, че омбудсманът създава хаос и пречи на здравеопазването: „Да, преча му и ще продължавам да му преча, когато не си гледа работата, когато поема обещания и не ги изпълнява, когато лъже медицинските специалисти“.

За разлика от предишните два протеста, днес в Пловдив присъстваха по-малко медицински сестри. Факт, който протестиращите от града и от Карлово обясниха с натоварените графици и липса на кадри в болниците. Присъстващите подчертаха, че не са заплашвани, но много от колегите им се страхуват да протестират. Точно затова подкрепят и Мая Илиева.

Медицинските сестри от  МБАЛ „Д-р Киро Попов” подчертаха, че в началото на година са получили минимално увеличение, но заплатите им все още са много под договорените в колективния трудов договор  900 лева. В болницата няма информация кога и как ще бъдат получени и разпределени обещаните пари от Министерство на здравеопазването. Според протестиращите методиката на ведомството за формиране на работните заплати не е ясна. До момента не са спазени и поетите ангажименти от страна на ресорното министерство за решаване на проблемите като цяло в системата.

Точно затова исканията на професионалистите по здравни грижи остават същите -  стартова заплата от две минимални работни заплати, независимо от вида на лечебното заведение, спазване на медицинските стандарти, заплащане на нощния труд, разделяне на съсловните организации и решение болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Протестите на здравните работници ще продължат с различни прояви в цялата страна.

От утре медици от видинската болница започват ефективни протести за по 1 час на ден.

На 21 юни медицински специалисти от Пловдив и Карлово ще подкрепят колегите си  от Пазарджик и ще блокират магистралата за Пловдив.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната. Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите.  Заради..

обновено на 12.10.24 в 01:14

САЩ наложиха нови санкции на Иран, очаква се ЕС да ги последва в понеделник

В петък Съединените щати разшириха санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранска ракетна атака срещу Израел, съобщи Министерството на финансите. Очаква се Европейският съюз пък да наложи в понеделник санкции на физически лица и организации, свързани с иранските трансфери на балистични ракети към Русия,..

публикувано на 11.10.24 в 22:38
Отиде си Кирил Маричков

Румен Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод неочакваната кончина на големия българки музикант. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената "До последния си дъх живя с песента и с..

публикувано на 11.10.24 в 22:25
Джорджа Мелони, Педро Санчес и Еманюел Макрон

Франция, Италия и Испания разкритикуваха израелската атака срещу мироопазващите сили УНИФИЛ в Ливан

Италианският премиер Джорджа Мелони, френският президент Еманюел Макрон и испанският премиер Педро Санчес разкритикуваха израелската атака срещу Временните сили на ООН в щаба на Ливан (УНИФИЛ, UNIFIL) в Накура. "Ние, лидерите на Франция, Италия и Испания, осъждаме неотдавнашната атака срещу УНИФИЛ от израелските отбранителни сили. Изразяваме..

публикувано на 11.10.24 в 22:21

Министър Мундров: Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

"Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване" , заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров след края на процедурата по доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. Тя беше извършена от ЦИК в присъствието на регистрираните представители на политически партии. "Надградихме методиката по удостоверяване, като..

публикувано на 11.10.24 в 22:00
Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Турция и Сърбия трябва да направят крачка заедно, като тази стъпка е формирането на отбранителна индустрия..

публикувано на 11.10.24 в 20:41

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция в района на Елин Пелин

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция срещу нарушенията на изборното законодателство и битовата престъпност в района на Елин Пелин, съобщават от Областната дирекция на МВР-София. Общо 42 лица и 39 моторни превозни средства бяха проверени в рамките на днешната специализирана полицейска операция на територията, обслужвана от..

публикувано на 11.10.24 в 20:35