Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев не очаква скрита приватизация на дружества

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

„Законът за публичните предприятия ще извърви своя път през парламента. Той не гарантира нищо, но на теория дава по-добра рамка. Не бива да очакваме, че с този закон някак ще си решим изведнъж проблемите“. Това мнение изказа пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. „В рамките на следващите няколко седмици ще бъдат направени всякакви обсъждания и в крайна сметка ще бъде приет, според мен не в много различен вид от това, което се предлага“, добави той в предаването „Преди всички“.

По думите му новият закон в много по-голяма степен се фокусира върху това как се управляват държавните предприятия:

„Той не коментира в детайли дали ще правим въобще анализ от кои държавни предприятия имаме нужда. Много малко се говори за приватизация в самия законопроект и мотивите, т.е., не е ясно доколко новата агенция въобще ще се занимава активно с това да помисли кое предприятие може да бъде приватизирано и да търси инвеститори за тази цел. Това е процес, който ние почти сме спрели. Тук идва въпросът – ако все пак това се случи, по какъв начин да бъде направено. Да, забранителният списък отпада, но пък всяка една сделка сега ще ходи в парламента, където на практика малко е усложнена допълнително процедурата. Този политически риск от това да се обсъжда на политическо ниво всяка една сделка на по-голям държавен актив си остава доста висок в България. Подобен тип сделки винаги предизвикват големи скандали. Обикновено това ограничава желанието те да бъдат правени. ... Дали ще има забранителен списък или всяка сделка ще минава през НС, и двата механизма не са достатъчно гъвкави и по-скоро говорят за това, че ще консервираме държавния сектор такъв, какъвто е в момента“.

Икономистът изрази съмнение, че ще се стигне до вариант със скрита приватизация на някакви дружества. По скоро е стъпка към улеснение и опит за по-гъвкаво управление, смята той. По думите му и политическата отговорност ще е по-голяма:

„В новата агенция под шапката на МС ще се концентрира самата отговорност. МС няма как да не носи отговорност за провала на което и да е държавно предприятие, ако то не функционира по правилния начин“.

Новият законопроект за публичните предприятия днес трябва да бъде обсъден в икономическата комисия и има вероятност да бъде пратен за обсъждане и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56