Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини призова за скорошно начало на преговорите на ЕС с Албания и Северна Македония

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини председателства Съвета за външни работи на блока в Люксембург. От там тя отправи поздрав по повод годишнината от подписването на Преспанското споразумение и призова страните членки да вземат положително решение за преговори със Северна Македония и Албания:

"Нека започна с нещо положително, защото днес се навършва точно една година от подписването на историческото Преспанско споразумение между Гърция и Северна Македония. Смятам, че трябва да си припомним силата на лидерството и смелостта, както и важните стъпки, които бяха предприети в Западните Балкани. Надявам се, страните членки да ги помнят и признаят, особено през идните дни, в които предстои важно решение - дали да се отворят преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, което се надявам и вярвам, че трябва да се направи възможно най-скоро".

Сред другите теми, които ще доминират на Съвета за външни работи и на предстоящата в края на седмицата среща на върха на лидерите от ЕС, са кризите в Персийския залив и Судан.

"Днес също така ще се опитаме да приложим по-стратегически поглед към това как ЕС може да изиграе ролята си в света в момент, когато от това има най-голяма нужда. През последните дни призоваваме за максимална сдържаност в Персийския залив. Особено мъдри бяха думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че светът не може да си позволи още една криза, особено в такъв регион".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Израелската ПВО система

Експлозии в Израел, ИРНА потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел . Експлозии ехтят и над Йерусалим,  предаде..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04
Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел. "Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан Наземната операция ще продължи успоредно с бойните..

публикувано на 01.10.24 в 18:41
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте

Рюте: Бих работил добре и с Тръмп, и с Харис

"Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина по територията на Русия - това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който официално встъпи в длъжност тази сутрин.   Той каза още, че полагащото се място на Украйна е в Алианса и трябва да се работи за нейния необратим път към него. "Украйна води война на самоотбрана. Това..

публикувано на 01.10.24 в 18:25
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО. В предаването "Нещо повече" Първан Симеонов коментира..

публикувано на 01.10.24 в 18:14