Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо по рода си състезание в парапланеризма ще се проведе в България

Рекордьорът Весо Овчаров: Световният елит в парапланеризма пристига в края на август

Весо Овчаров
Снимка: Личен архив


Парапланеристът Весо Овчаров ще събере в България най-добрите състезатели от този спорт в света. На 30 август и 1 септември те ще участват в Сопот в състезание, което ще се проведе за първи път. То ще е в нова дисциплина, наречена "акро крос", съчетание между основните две - крос кънтри и акробатика. Това прави състезанието още по-екстремно, обясни в интервю за БНР Весо Овчаров, който в момента лети в Норвегия:

"Това е едно много специално събитие, което ще се случи в България. Досега не е имало такова състезание. Акробатика се прави обикновено над вода - езера, море, а това ще се прави над върховете на планината, което изисква по-големи възможности на самите пилоти и затова сме поканили по-голямата част от елита". 

Понеже състезанието е експериментално, първата година ще бъде отворено за участие само за подбрани пилоти, сред които 6-кратният световен шампион Хорацио Лоренс, французинът Франсоа Раголски, също световен шампион, Тим Алонджи, Феликс Родригес и др.
Снимка
Дисциплината "акро крос" е перспективна, реално всеки един от тези пилоти е правил това за удоволствие и да се превърне това в състезание е следващата логична стъпка, ще бъде много интересно, казва Весо Овчаров.

Самият той е световен рекордьор в акробатичния парапланеризъм. През есента на 2018 г. постави рекорд за най-голям брой последователни превъртания (infinity tumbling) - 612 на брой. (Още по темата можете да прочетете и чуете тук.) А след съетзанието в Сопот ще направи опит за нов рекорд.

Овчаров е един от двамата български спортисти в елитния отбор на "Ред бул", заедно с кайтсърфиста Никола Абаджиев-Коко. 

Интервю с Весо Овчаров чуйте в звуковивя файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15