Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Бачелет се опитва да помири враждуващите страни във Венецуела

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет и президентът на Венецуела Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова венецуелското правителство и опозицията да загърбят дълбоките си политически различия и да започнат диалог, с който да сложат край на хуманитарната криза в страната, съобщи "Асошиейтед прес".

Бачелет направи това изявление на пресконференция в Каракас в края на тридневното си посещение във Венецуела, по време на което се срещна поотделно с лидера на опозицията Хуан Гуайдо и президента Николас Мадуро.

Бачелет, която е бивш президент на Чили, изброи дълъг списък от влошаващи се социални индикатори. Тя си припомни и срещите, които е имала с жертви на мъчения и близки на загинали в ръцете на вилнеещи маскирани членове на силите за сигурност. Бачелет призова правителството да освободи всички затворени заради "упражняването на техните граждански и политически права по мирен начин".

Тя обаче разказа и за срещата си с майката на привърженик на правителството, който бил изгорен жив от тълпа опозиционни демонстранти и изрази безпокойство, че американските петролни санкции в подкрепа на Гуайдо "увеличават и задълбочават съществуващата отпреди икономическа криза".

Бачелет приветства решението на Мадуро да покани двама представители на службата на Върховния комисар по правата на човека да пребивават трайно в страната, за да могат по-лесно да съветват правителството и да следят за нарушения, което тя се надява да бъде първа стъпка към установяване на постоянен офис на службата й в страната.

Върховният комисар на ООН за правата на човека каза още, че най-добрата надежда да подобряване на живота на страдащите венецуелци е диалогът и призова за подкрепа за начеващите усилия за посредничество от страна на Норвегия, които доведоха до два кръга на преговори.

"Поддържането на непреклонни позиции от която и да било от двете страни само задълбочава кризата, а венецуелците не могат да си позволят лукса да позволят ситуацията на страната им да се влоши още повече", каза Бачелет.

Посещението й беше нещо като политически подвиг, който някои се надяват, че ще отвори пространство за диалог, коментира "Асошиейтед прес" и припомня, че на предшественика й Зейд Раад ал Хусейн многократно беше отказвано да посети Венецуела заради критиките му към спазването на човешките права от страна на правителството. Пред Бачелет обаче, която е социалистка, подобно на Мадуро, той "постла червен килим" и в навечерието на пристигането й освободи 28 опозиционни активисти, отбелязва агенцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната Анджел Тълвар, който беше домакин на среща на колегите си от групата Б-9.  По думите на Тълвар..

публикувано на 19.09.24 в 07:07

Депутатите решават дали да облекчават условията за провеждане на референдуми

Депутатите решават дали да облекчават условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 06:59
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Консултации в Плевен за състава на СИК

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов ще проведе консултации за съставите на СИК за предстоящите избори за Народно събрание на 27октомври. Кметът   д-р Валентин Христов отправи покана към парламентарно представените партии и коалиции. Те ще определят състава на секционните избирателни комисии на територията на община Плевен...

публикувано на 19.09.24 в 06:55
Земеделският министър Георги Тахов

Министърът на земеделието се среща с производители в Кърджали

Промените в Стратегическия план за развитие на селското стопанство ще обсъди в Кърджали министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Той и екипът му ще се срещнат с производители от три области в Южна България.  Покана е от Националната браншова организация "Обединени български животновъди“. Нейният председател Бойко Синабов обясни, че промените са..

публикувано на 19.09.24 в 06:48

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания на туристи през август, което е най-високото постижение за всички времена в Кипър. То надмина броя..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03