Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро: Осуетен е „фашистки преврат“ с участието на Гуайдо

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че силите за сигурност за осуетили план за убийството му и назначи бивш министър на отбраната за премиер, предаде Би Би Си.

Той каза, че „фашисткият“ заговор е бил с участието на опозиционния лидер Хуан Гуайдо и подкрепен от САЩ, Колумбия и Чили.

Гуайдо отхвърли обвиненията и настоя, че медиите са „изгубили бройката“ на подобни твърдения.

Шестима военни и полицаи бяха арестувани по-рано тази седмица.

Според министъра на комуникациите Хорхе Родригес предполагаемият опит за преврат е включил двайсетина души, включително активни и пенсионирани военни.

Според Родригес планът е бил да се завладеят три ключови военни бази, да се убие президентът, съпругата му и няколко висши служители в правителството и в управляващата Социалистическа партия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Куба продължава да подкрепя венецуелския президент Мадуро въпреки санкциите на САЩ

Куба ще продължава да подкрепя президента на Венецуела Николас Мадуро като легитимен лидер на южноамериканската държава, предаде агенция Франс прес, цитирайки официален кубински представител. Кубинският източник на Франс прес подчерта, че..

публикувано на 06.06.19 в 15:00
Николас Мадуро

Мадуро зове армията на Венецуела да е готова за US офанзива

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова въоръжените сили на страната да са в готовност да я защитават в случай на американска военна офанзива. В същото време лидерът на опозицията Хуан Гуайдо оглави нови протести срещу режима. Ситуацията във..

публикувано на 04.05.19 в 19:03
Естефания Мелендес

Естефания Мелендес, представител на венецуелската опозиция: Искаме още санкции над режима на Мадуро

Няма да спрем, докато не постигнем свободата. Това е, което искат всички във Венецуела. Всеки ден подкрепата за нас се увеличава - от военните и от народа. Основната цел на операция „Свобода“ е краят на узурпацията, след което да имаме временно..

публикувано на 04.05.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Велопарк „Пампорово“

В курорта Пампорово започва активният летен сезон

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк..

публикувано на 28.06.24 в 08:14

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите,..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан...

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Иван Минев: Очаквам бъдещият патриарх да пребори синодалния мажоритет

Очаквам бъдещият патриарх да пребори синодалния мажоритет. Това заяви пред БНР юристът Иван Минев, който е участвал в два църковни събора и е пряк участник в приемането на устава на БПЦ. Новият глава на православната ни църква ще бъде избран на 30..

публикувано на 28.06.24 в 07:38