Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи отличия на шестима изтъкнати творчески дейци и общественици

2
Президентът Румен Радев връчи високи държавни отличия на шестима изтъкнати творчески дейци и общественици, допринесли за културното развитие на страната.
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев връчи високи държавни отличия на шестима изтъкнати творчески дейци и общественици, допринесли за културното развитие на страната. 

На тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 с орден "Стара планина"-Първа степен бяха отличени театралните и филмови актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов. "Артистите черпят вдъхновение от публиката, която е и техен съдник", подчерта Константинов и добави: "Затова моята благодарност и дълбок поклон е пред всички тези, които са ни съпътствали през целия творчески живот, на които ние всяка вечер с дълбоко уважение сме се прекланяли от сцената".

За принос в развитието на културния и духовен напредък на страната бяха отличени още художникът Христо Панев, актьорът и театрален режисьор Андрей Аврамов, председателят на Гражданското сдружение "Епископ Йосиф Щросмайер" Трифон Павлов, както и дългогодишният директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева.

От своя страна държавният глава подчерта, че церемонията е заслужено признание за блестящите професионални успехи на културните дейци: "Вашите постижения са повод за лично удовлетворение, но те са и обществен капитал с висока стойност. Вашите успехи са гордост за цялата нация".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 14:14
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, за да се събере широка подкрепа

Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, която може да събере най-широка подкрепа. Времето за търсене на подкрепа се съкращава, а публично договорено мнозинство няма. Този ход изглеждаше изненадващ и поставя в трудна позиция ГЕРБ, коментира пред БНР политологът Калоян Велчев. "С излъчването на надпартиен кабинет се търси..

публикувано на 01.07.24 в 14:11

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена беседа в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая . Кореспондентът на БНР в Сливен..

публикувано на 01.07.24 в 14:07

Koнcтитyциoнният cъд отмени съдебната медиация

Koнcтитyциoнният cъд cпря т.нар. съдебна медиация. Това става в деня, от който трябваше да започне нейното практическо прилагане. След жалба на Висшия адвокатски съвет конституционните съдии обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото Народно събрание законодателни промени, с които беше въведена мeдиaция за определена група гpaждaнcĸи..

публикувано на 01.07.24 в 13:58
Тони Николов

Тони Николов: Църковната дипломация променя отношенията

Изказванията на митрополита Даниил и служението му като патриарх са съвсем различни . Затова при интронизацията на патриарха му събличат митрополитските одежди и обличат нови, защото си в съвършено друга роля. Това променя . Това коментира пред БНР Тони Николов, философ и журналист, главен редактор на Портал "Култура". " Църковната дипломация..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Президентът Румен Радев

Президентът Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Република Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година на форума ще се обсъждат задълбочаващите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика. Румен Радев ще има разговори с гръцкия..

публикувано на 01.07.24 в 13:37

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийската епархия. Това сподели в интервю пред БНР доц. д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".  И призна, че също бил изненадан..

публикувано на 01.07.24 в 13:29