Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес стават ясни резултатите от стрес тестовете в банките, проведени от ЕЦБ

Снимка: ecb.europa.eu

Резултатите от стрес тестовете в шест български банки, проведени от Европейската централна банка, ще бъдат оповестени късно вечерта. Оценките вече са известни на БНБ и оттам оповестиха, че те потвърждават устойчивостта на банковата система.

Оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банките се проведоха от Европейската централна банка във връзка с намерението страната ни да влезе в тясно сътрудничество с единния банков механизъм. Това е условие, поставено пред България, за да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната".

Изборът на Франкфурт падна върху шест банки – най-големите и някои по-малки, но с българска собственост – Уникредит, ДСК, ОББ, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

Вчера от БНБ оповестиха, че оценките на Франкфурт потвърждават устойчивостта на банковата система и в рамките на мандата си от Централната банка ще предприемат действия за по-нататъшното укрепване на капиталовата позиция.

Резултатите ще бъдат обявени късно вечерта, след като затворят европейските пазари, както изискват правилата на ЕЦБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън и Бенямин Нетаняху

Axios: Байдън е поискал от Нетаняху да изтегли войските от границата между Газа и Египет

Твърди се, че президентът на Съединените щати Джо Байдън е призовал израелския премиер Бенямин Нетаняху да нареди частично изтегляне на израелските войски от "Филаделфийския коридор", тясна ивица земя между Газа и Египет, казаха през новинарския сайт Axios лица, запознати с въпроса. Според същите източници президентът на САЩ е поискал от..

публикувано на 23.08.24 в 21:24

От септември летищата в ЕС отново въвеждат ограничаване на количеството течности в ръчния багаж

От 1-ви септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж течности до 100 милилитра. Последното поколение скенери, които показват триизмерни изображения на принципа на компютърната томография в медицината, позволиха на много летища да..

публикувано на 23.08.24 в 20:32

МОН публикува тестовете и верните отговори от днешния задължителен държавен зрелостен изпит

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува тестовете и верните отговори от задължителния държавен зрелостен изпит , който се проведе днес. Зрелостниците, които се явиха на   матура по профилиращ предмет, работиха по Вариант 2, който беше изтеглен тази сутрин в МОН. Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по..

публикувано на 23.08.24 в 20:21
Снимката е илюстративна

Гори пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица

Избухнал е пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица. Огънят гори в трудно достъпен терен на около 2300 метра надморска височина, казаха за БНР от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Мястото на пожар е под Рилски Черни връх и попада на територията на НП "Рила". Поради непристъпността на района при пожара, който засега е..

публикувано на 23.08.24 в 20:14
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Пауъл, Фед: Дойде времето за намаляване на лихвените проценти в САЩ

В петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за скорошно намаляване на лихвените проценти, като каза, че по-нататъшното охлаждане на пазара на труда би било нежелано и изрази увереност, че инфлацията е в обсега на целевото ниво на Фед от 2 на сто, съобщава Ройтерс. "Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха,..

публикувано на 23.08.24 в 19:58

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс. Вашингтон многократно е..

публикувано на 23.08.24 в 19:45

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29