Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Георгиев, „Морски записи“: Край морето чувам себе си

В дебютната си книга авторът следва вдъхновението и искреността

| обновено на 03.08.19 в 17:40
10
Антон Георгиев в студиото на „Нощен Хоризонт“
Снимка: Виктор Димитров

„Морето е интересен феномен. Самото място носи енергия и насочва мисълта. Край морето чувам себе си, тъй като то ми създава спокойствие“. Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт“ Антон Георгиев. Дебютната му книга „Морски записи“ вече е на пазара и обединява разкази, поезия и мисли, вдъхновени от живота между морето и града.

„Идеята на „Морски записи“ е да разкаже за морето, което е вода-огледало на чувства, универсални за всички хора“, допълва авторът, който определя себе си не като писател, а като човек, който умее да борави с думите.

„Обикновено започвам с идея, с дума… Впечатлен съм от класическите форми, от изчистеността на изказа. Има място за семпли и красиви думи“.

Според Антон бурните моменти дават детайли на живота и чрез тях човек се изпълва с различни преживявания. Но това, което го държи здраво, са универсалните опори - любовта и близките хора, дали му чувствата, изразени в записите.

Началото

Първият повей на вятъра в платната на „Морски записи“ е някъде в началото на лятото на 2013 година, когато Антон и „неговото морско момиче“, както описва жената до себе си, решават да започнат малък бизнес в Созопол. Тогава от един просто преминаващ турист той се превръща в човек, който започва да усеща пулса на морето, пулса на самото лято и неговите нюанси – ранно лято; хора, които идват и си отиват; местни образи.

„Първите ми истории са обобщение на чувства, свързани с морето, на мои лични чувства. Постепенно се натрупаха детайли от истории, които съм чувал и започнах да ги записвам… Обичам да говоря с възрастни хора, защото те пазят невероятни истории“.

И така морските записи на Антон намират своето място и своята аудитория в социалните мрежи, за да минат едно-две лета и да се разположат удобно върху страниците на книжното тяло, достъпно вече в книжарниците.

Писането

„Писането за мен е удоволствие и намирайки време да пиша, намирам време и да си почивам. Писането за мен е разтоварване. Никога не сядам да пиша насила, чакам да се появи чувство, усещане, спомен“, споделя още Антон.

През символизма на морските записи той се опитва да изрази искрените си чувства, защото, както сам казва – „добрите автори са тези, които са искрени, затова вдъхновението и искреността са двете неща, които следвам“.

„Опитвам се, освен отделни красиви текстове, да нарисувам един цял свят… „Морски записи“ един път са поезия, един път са мисъл, след това разказ. Част от разказите са символични, други тъжни, има и хумористични. Това разнообразие не ме плаши. Понякога успявам да кажа нещо с една мисъл, друг път пиша стих, в който няма никаква рима, но самата мелодия и звучност го превръщат в стих“.

Роман?

„Защо, не. Той изисква неизбежна дисциплина, надявам се един ден да я имам. Мога да изляза от кратките форми. По-скоро бих потърсил темата за романа си и тогава той ще започне да се гради“.

Рекламата

Рекламата е съществена част от живота на Антон Георгиев, защото днес тя е неговата професия, която му дава големия ключ за писането и за концептуалното мислене.

„Опитвам се да прилагам това, което съм научил в работата си, в изграждането на концепции, без да го пресилвам, в текстовете, които пиша. А писането на поезия и разкази започна да помага на работата ми. В рекламата писането е свързано със стрес, срокове и с опит да вкараш много неща в малко думи“.

Книгите

Антон Георгиев обожава книгите: 

„За мен книгата тежи. Книгите са изключително нещо. Книгата ми дава начална и крайна точка, тя е предмет, изграждам емоционална връзка с нея. Обичам книгата. Започнах да си купувам изключително много книги… Имам чувството, че съм изгубил много време в малко четене. Затова започнах с бързи темпове да наваксвам“.

Любим автор на Антон е Райнер Мария Рилке. Неговите „Писма до един млад поет“ са „един изключителен труд“ според автора на „Морски записи“.

Антон не спира да чете и да се забавлява с Джером К. Джером. Повлиян е от Йордан Йовков, от Елин Пелин. Чете Чехов. Обича и Хемингуей, харесва неговия „хубав суров изказ, неговата искреност“.

Според Антон Георгиев, ако хората намалим с 1/3 времето, което прекарваме на смартфоните си, „ще прочетем едни 50 книги от раз“.

„Хората имат интерес и жажда да четат, това е доста хубаво“.

Морето също е и...

... „една чудесна врата към гледането на звездите“.

„Морето носи хубава магия, свързана с гледането на звездите. В средата на август е метеоритният поток Персеиди, който е изключително красив. Да си намериш едни тъмни скали и да ги гледаш!“.

Морето на Антон е за четене в инстаграм и във фейсбук.

Замърсяването на водата

Морето е любов, но и отговорност. Затова Антон не само пише за живота край брега и във/над водата, но и застава зад каузи, свързани с тяхното опазване.

„Още от началото се опитвам „Морски записи“ да не е нещо традиционно и да следва някаква завършена форма. Започваме партньорство със Surf Riders - София, една организация, която се грижи за опазването на плажовете, за почистването на водите, не само на морските, но и на речните. Наскоро се свързахме с тях, засега имаме предварителни разговори. Но искам да им помагам информирано за това как да пазим морето, преведено на езика на „Морски записи“ и казано по един въздействащ начин. Дори вече написах – „остава ти се, но не оставяй нищо след себе си“.

Интервюто с Антон Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова събра стихове и разкази в "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02