Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Канов: Държавата сама създава климат за съществуване на негодни хора

Снимка: БГНЕС


Политическите идиоти са хора, които, в условията на свободно волеизявление чрез избори, масово и постоянно гласуват срещу собствения си интерес, казва в свое съчинение доктор Любомир Канов - български психиатър и писател, който емигрира в САЩ през 1984 година, след като излежава присъда за подривна дейност срещу социалистическия строй. 

С времето технология за производство на политически идиоти се е усъвършенствала, допълни той пред БНР:

„Онези, които гласуват, а те не са по-голямата част от населението са изцяло под контрола на тази технология, която просто е станала по-перфидна“.

По-модерният процес на оглупяване е чрез масмедиите, обясни Канов в предаването "Преди всички":

„В цялата страна има нещо, което най-общо може да се нарече доминиране на некомпетентните хора и липса на така наречената меритокрация - издигане на най-способните по техните заслуги и качества, а не по други критерии. Нямаше истински здрав обществен организъм (след 1989 г. - б.р.), който да наказва неуспешните и провалилите се и да възнаграждава онези, които заслужават това - в това се корени царящата навсякъде почти некомпетентност. Източник на некомпетентни хора става държавата, която е много голям работодател и тя търпи разрастване на хора, които просто стоят върху едни столове и в най-добрия случай не правят нищо, а в най-лошия случай, пречат на останалите. Държавата е такава, че създава климат за съществуване на негодни хора, които не могат да бъдат изгонени от реалните механизми“.

Според него системата на съдебната власт е „абсолютно сбъркана“:

„Мястото на прокуратурата, както е конструирано в тази Конституция, е действително неправилно ситуирано и е източник на изключително много правосъдни безобразия в България“.

Канов коментира, че шоуто на Слави Трифонов може да се „превърне в партийно-политическо шоу, както донякъде стана в Украйна“:

„Простащината се възприема от, за съжаление, твърде много хора като нещо, което е на тяхното ниво – разбираемо и лесносмилаемо. Оттам те вадят и своите плитки политически сатирични възгледи за нещата, без те да бъдат обяснени в дълбочина“.

Гневът на масите срещу елитите у нас не е по линията ляво-дясно, категоричен е психиатърът:  

„Има известно размесване на понятията по отношение на ляво и дясно, прогресивно и консервативно. В България цари доста голям понятиен хаос. Затова е много важно да се говори ясно, когато се изповядват политически ценности и програми, които очертават това, което е дясно и което е ляво. В по-голямата си част разумният гражданин е резигниран и се стреми да се погрижи за себе си“.

Ученият коментира, че все още виждаме „ръждясали мастодонти от заводите на социализма, от ТКЗС-тата и паметници на строителите на това безобразие“

„След началото на прехода, втурналите се в освободеното поле хора, захранени от алчност, чувство за безнаказаност и криминални уклони, се видяха в пари, след като успяха да приватизират, да ограбят банки, и започнаха да правят това, което най-много обичат. Те най-много обичаха барове и хотели, защото обикновено ченгетата седяха в барове, прекарваха живота си да подслушват хората какво говорят. Естествено, че ще направят бар, в който пак да си седнат, да си пият, да слушат чалга. Построиха и хотели, но те са обречени на ръждясване, точно поради това, че са продукт на грешен манталитет“.

Психиатърът е оптимист, за бъдещето и казва, че младите у нас по нищо не се различават от младите хора в Европа и Америка:

"Има някаква надежда, макар че ще остане една утайка, която се мултиплицира, възпроизвежда – чалгисаното население“

България е странна и трудна за обичане страна, обобщи той. Хората не се погаждат помежду си и никой не може да признае, че има по-умни от него и да възприеме естествена йерархия на хората и обществото.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34