Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пейо Майорски: Винаги може да има злоупотреба с нашите данни и да се окажем с кредит без да знаем

Николай Цветанов: Няма риск от измами с бързи кредити вследствие на теча на данни от НАП

| обновено на 08.08.19 в 11:28


Изтичането на лични данни от системата на НАП не увеличава риска за измами с бързи кредити, заяви в интервю за „Хоризонт“ Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. По думите му, ако има измама с отпускане на заем, то тя може да се извърши единствено със съдействието на човек от кредитиращата институция:

„Няма някакъв допълнителен, огромен риск за потребителите. Има същият този стандартен риск, който съществуваше и преди това, най-малкото защото същата тази информация седи като публична информация за по-голямата част от хората в различни публични регистри“.

“Процесът по кредитиране не е толкова опростен както се опитват да го представят в медиите. Той включва различни етапи. На първо място по идентификация на потребителя и след това по неговата верификация. Само в първата част по процеса по кредитиране се събират повече данни от тези, които бяха изтекли в НАП. След приключване на този първи етап, в който на практика се извършва една проверка на лицето, което се представя за кандидат, започва верификацията на данните. Целта на всички следващи стъпки в процеса е компанията да се увери, че именно това лице, чиито лични данни са представени, е лицето кандидат за кредит…“.

Пейо Майорски, който е председател на Асоциацията за защита на потребителите, коментира пред БНР въпроса добре ли сме защитени след изтичането на данните от НАП и можем ли да се окажем с кредит, който не сме теглили:

“Винаги може да има злоупотреба с нашите данни и да се окажем с кредит без да знаем, затова ние от Асоциацията приветстваме намеренията на вицепремиера Томислав Дончев, че е редно, когато се взима бърз кредит, да бъдат затегнати мерките и когато се взима бърз кредит или какъвто и да е кредит, лицето да присъства на мястото“.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още идеята на Асоциацията да бъде създаден правилник, по който фирмите за бързи кредити да упражняват дейността си:

“Идеята за уеднаквяване на правата на потребителите и кредитодателите беше от гледна точка на това да се създаде Закон за регулация на колекторските компании, защото голяма част от кредитополучателите, особено тези, които изпадат в някакъв вид невъзможност да покриват кредитите, отиват при колекторските компании. Така че уеднаквяването и това, което искахме ние от държавата е създаване на закон за колекторските компании да работят под един и същи аршин. А за бързите кредити също е много важно да има начин, по който да бъдат определяни кредитоизискателите да получават кредити. Да има система, по която, когато проверите човека срещу вас, който иска да получи кредит, да разберете дали той е платежоспособен да покрива това задължение…“.

Интервюто на Марта Младенова с Николай Цветанов и на Диана Дончева с Пейо Майорски можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни, уверяват от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Те участваха активно в изготвянето на указанията на Националната агенция за приходите след хакерската атака в..

публикувано на 02.08.19 в 19:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на..

публикувано на 01.07.24 в 19:16

С началото на новия месец - нови цени за ток, парно и газ

От днес природният газ, парното и топлата вода поевтиняват, а токът за бита  за по-голямата част от потребителите  поскъпва. Решенията на енергийния регулатор за цените на електро- и топлоенергията ще са валидни една година, а на синьото гориво са за..

публикувано на 01.07.24 в 19:04
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-те огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният..

публикувано на 01.07.24 в 17:43