Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати

Матео Салвини
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати в Рим утре въпреки ваканцията. 

В петък Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството, съставено от неговата партия лига и популисткото движение "5 звезди" на Луиджи ди Майо. Планът на Салвини е да предизвика предсрочен вот през октомври и да застане начело на новото италианско правителство. Този план среща опозиция от страна на партиите, от чиято подкрепа Салвини има нужда, за да мине вота на недоверие. 

Бившият лидер на Демократическата партия Матео Ренци заяви в интервю за "Кориере дела Сера", че Италия има нужда от преходно правителство, подкрепен от всички партии. Първата задача на този кабинет ще бъде да намери 23 милиарда евро, за да избегне повишение на данък ДДС, което трябва да влезе в сила от януари, заяви Ренци. Бившият италиански премиер, който все още има силно влияние в Демократическата партия, подкрепи и движението "5 звезди" за законодателство, което да намали броя на депутатите и сенаторите до 345. В момента в Долната камарата на италианския парламент има 630 депутати, а сенаторите са 315. 

От своя страна лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че да се предизвиква правителствена криза в този момент и „глупаво и опасно“. Въпреки различията между "5 звезди" и Демократическата партия по редица въпроси, в този момент италианските политически наблюдатели виждат сближаване. И докато това се случва, Матео Салвини води своеобразна предизборна кампания по плажовете на Италия. Облечен по бански той се радва на вниманието на плажуващите италианци, които се редяха на опашка да си направят селфи със силния на деня. Но Салвини беше посрещнат с протест при пристигането му в Катания на остров Сицилия. Избухнаха и сблъсъци пред сградата на кметството, където Матео Салвини имаше среща. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ако има предсрочни избори в Италия през октомври, Салвини ще ги спечели с близо 40%

Заради правителствената криза в Италия в понеделник председателите на политическите групи в Сената ще определят датата за обсъждане и гласуване на предложението на „Лига” за вот на недоверие към премиера Джузепе Конте , а във вторник това ще направят..

публикувано на 10.08.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година...

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08