Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: България не е на картата на изследователските университети в Европа

Тодор Галев
Снимка: csd.bg

„Идеята на инициативата на Европейската комисия за мрежи от европейски университети е това да са изследователски центрове, в които са застъпени и научните изследвания, не само образованието. За съжаление, в България университетите са преди всичко образователни“. Това каза пред БНР Тодор Галев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, посочвайки причината, поради която нито един български университет не влезе в селектираните консорциуми – новата инициатива за висшето образование в Европейския съюз, в рамките на която висши учебни заведения от различни страни се обединяват в полза на науката, образованието и икономиката на Стария континент и в полза на самите студенти.

„Дори тези, които у нас се титулуват за изследователски центрове, насърчават повече образователната дейност за сметка на изследователската. Основната причина е, че парите следват студента. Тоест, субсидията за университетите се определя от бройката студенти, а тя - от това какво се преподава, а не от това каква наука се прави. Мнозинството преподаватели у нас правят по-скоро домашна наука, която се зачита в рамките на страната ни“, допълни Галев в предаването „Преди всички“.

Според него посочената от Министерството на образованието и науката причина за този неуспех за нашите университети, а именно - сериозната конкуренция и малкия брой включили се висши учебни заведения, е „удобно обяснение“.

Тодор Галев подчерта, че българските университети, Медицинска академия и някои от институтите на БАН имат изключително силни учени, „но за съжаление те са малцинство“.

„България не е на картата на изследователските университети в Европа… Университетите, а и държавата като цяло, създават по-скоро антистимули за научна дейност… В българските университети има слаби критерии за качество на научната продукция… Трябва да следваме стратегическите документи, които имаме. Трябва 60% от парите за висше образование да се дават според качеството. В момента трябваше да сме стигнали 30-35% според заложената стратегия, но сме на по-малко от 10%“.

Интервюто с Тодор Галев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Производители от Кюстендилско се оплакват от ниските изкупни цени на черешите

Производители от Кюстендилско се оплакват от ниски изкупни цени - по 1,10 лева за килограм, и за минимално изкупуване на черешите. След подаден сигнал до кмета на Общината инж. Огнян Атанасов и среща с фирми преработватели е обсъдена организация, при която през предходния ден ще се подава своевременно информация за пунктовете, които ще изкупуват..

публикувано на 12.06.24 в 13:13
Досегашният депутат от ДПС Монтана Димитър Аврамов /вляво/, с областният координатор

ДПС и ИТН в Монтана са подобрили резултатите си на вота

Две партии - ДПС и "Има такъв народ" в област Монтана подобряват резултатите си на тези избори в сравнение с вота през април миналата година. Към момента все още няма яснота за разпределението на четирите мандата в този избирателен район. ДПС са увеличили избирателите си с над 4% от вота за народно събрание през миналата година и сега в..

публикувано на 12.06.24 в 13:04

Мащабният пожар в Кипър е овладян, но борбата с пламъците продължава

Всички фронтове на големия пожар в област Пафос в Кипър са напълно овладени и под контрол, но обхваната от него площ е огромна и борбата с пламъците продължава, съобщиха от Управлението по горите. Тази сутрин в нея се включиха и пристигналите противопожарни самолети и хеликоптери от Гърция и Йордания. Периметърът на пожара е обезопасен след..

публикувано на 12.06.24 в 12:52
Даниела Талева

18 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са подадени по механизма за разследване

Общо 18 сигнала срещу главния прокурор или негови заместници са били подадени по специалния механизъм за разследване, откакто беше създаден през май миналата година. Само по един от тях прокурор Даниела Талева е започнала разследване, което в последствие е било прекратено, става ясно от отчета, предоставен от нея пред Прокурорската колегия. В..

публикувано на 12.06.24 в 12:46
Ерик Сиоти

Пореден политически трус във Франция: Ще има ли съюз между умерената и крайната десница?

Смут цари сред френската консервативна партия "Републиканците", след като лидерът ѝ Ерик Сиоти призова за алианс с крайнодесния Национален сбор на предстоящите предсрочни избори, предаде Ройтерс. Призивът на Сиоти да бъде изоставен десетилетният консенсус сред основни френски политически сили и за обединяване на силите с крайната десница е..

публикувано на 12.06.24 в 12:34

Радев: Провалът на системните партии тласка все повече граждани към наказателен вот

Ниската избирателна активност и появата на нови формации в парламента са резултат от провала на системните партии. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Според него появата на нови партии в НС отразява наказателния вот на българския избирател. Президентът ще присъства на съвместните..

публикувано на 12.06.24 в 12:23

БЧК започна раздаването на храни и хигиенни продукти, които ще достигнат до 618 хиляди граждани

БЧК започна раздаването на  храни и хигиенни продукти, които ще достигнат до над 618 хиляди уязвими български граждани. В пакетите, които ще получат уязимите групи, има два вида месни консерви и различни видове хигиенни продукти, обясни пред БНР д-р Надежда Тодоровска, заместник – генерален директор на БЧК. Предоставянето на тази помощ..

публикувано на 12.06.24 в 12:16