Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки хотелиери се обявиха против табелите за предупреждение при цунами на остров Кос

Гръцкият остров Кос беше разтърсен от разрушително земетресение със сила 6,6 по Рихтер на 20 юли 2017 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остров Кос стана първото място в Гърция, където бяха поставени електронни табели за предупреждение при цунами. Местните хотелиери обаче недоволстват заради знаците.

Гръцките хотелиери недоволстват от табели за предупреждение при цунами на остров Кос, тъй като всяват страх сред туристите, уточнява вестник "Катимерини". Затова и настояват знаците да бъдат премахнати.
„Особено като се има предвид, че няма причина за това, както уверяват учените“, допълва Дина Свину - председател на Съюза на хотелиерите, като се позовава на думи на ръководителя на Гръцката организация за планиране и защита при земетресения пред телевизия Оупън ТВ.
Според Ефтимиос Лекас, на остров Кос е възможно да се образува цунами, но само „в случай на земетресение“. Въпреки това, „не бива да замитаме проблемите под килима, защото това струва човешки живот“, подчертава ученият.

Поставянето на електронните знаци е по съвместен проект - на Съвместния изследователски център на Европейската комисия и на Националния център за известяване при цунами на Гърция.

Световните агенции припомнят, че на 20 юли 2017 година гръцкият остров беше разтърсен от разрушително земетресение със сила 6,6 по Рихтер. Тогава загинаха двама туристи, а десетки бяха ранени. Мощният трус беше последвано от малко цунами - с височина от метър и половина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17