Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ иска АЕЦ "Белене" да е държавна

Снимка: БГНЕС

Русия и Китай, чиито компании проявиха интерес да бъдат стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", имат готовност за договаряне на предварителна продажба на ток от централата за съседните държави като Сърбия и Северна Македония. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков. Според него подобно договаряне трябва да прави българската държава и тя трябва да е тази, която да построи централата. 

"И много ясна е позицията, която Северна Македония заявява, за готовност за предварително договаряне за изкупуване за солиден период на ел. енергия. И за нас продължава да е непонятно, защо това не го прави България и българската държава, а трябва да го прави каспийският инвеститор, защо пропускаме възможността да печелим?", каза лидерът на АБВ Румен Петков. 

"Фактът, че водещи компании проявяват интерес да бъдат стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", доказва правотата ни да настояваме България да построи централата и тя да бъде държавна".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Валентин Николов

Валентин Николов: И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" .   От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална..

публикувано на 20.08.19 в 07:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от половината Районни избирателни комисии вече са предали в ЦИК изборните си книжа

Повече от половината Районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа. За повторно въвеждане на данните са предоставени протоколите от 16 от всичките 31 РИК. ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота..

публикувано на 28.10.24 в 17:11

Температурен рекорд отчетоха в Монтана

Рекордно висока температура от 27 градуса е измерена днес в Хидрометеорологичната станция в Монтана. От 50 години, откакто се води статистика, това е и най-висока температура отчетена за 28 октомври. Преди година на този ден са измерени 24..

публикувано на 28.10.24 в 17:01

„ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград

Коалицията на Делян Пеевски „ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени  протоколи от извънредните парламентарни избори. Двама кметски..

публикувано на 28.10.24 в 16:59
Виктор Орбан

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес". Премиерът националист Виктор..

публикувано на 28.10.24 в 16:48
Атанас Радев

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

Очакването на проект на президента е като викане на неволята . Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави: "В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи..

публикувано на 28.10.24 в 16:46

В Русенско ГЕРБ-СДС печели вота, втори са "Възраждане", трети - ПП-ДБ

В Русенска област коалицията ГЕРБ-СДС събра най-голяма подкрепа, втори са "Възраждане", а трети ПП-ДБ. Избирателната активност в региона е била 33,69%, сочат данните при 100% обработени протоколи от СИК. Формациите, които имат шанс да изпратят свои..

публикувано на 28.10.24 в 16:39

АПС е първа политическа сила в Силистренско, в Търговище - ДПС-Ново начало

В седмите поред парламентарни избори първи в Силистренско са хората на Ахмед Доган от Алианса за права и свободи с почти 28%, следвани от коалицията ГЕРБ-СДС с 25,18 на сто и "Възраждане" с 10,54%, като избирателната активност бе близо 38 на сто...

публикувано на 28.10.24 в 16:33