Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 000 прасета в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат унищожени

Снимка: БГНЕС

Всичките около 30 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени въпреки опитите на собствениците да спасят животните, които са се намирали в изолирани помещения. 

Свинефермата в Голямо Враново беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и загробени.

Собствениците обаче поискаха останалите животни, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Днес те чакат отговор от агроведомството. 

"Написали сме едно писмо преди две седмици до министър Танева, че ситуацията е по-различна, отколкото беше обявена в началото, и предлагаме да се закрие огнището на базата на това, че имаме над 1500 проби, които са отрицателни", обяснява управителят Вихрен Димитров.

Въпреки това обаче свинете трябва да бъдат унищожени. 

В писмен отговор до "Хоризонт" от Агенцията по храните изяснява, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи дейността си само след изпълнение на заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. загробване на животните, почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прасетата в Голямо Враново не могат да бъдат умъртвени заради лошо време и недостатъчно техника

Липсата на достатъчно техника и дъждовното време в момента пречат да се пристъпи към унищожаване на животните и от свинекомплекса в Голямо Враново. В сряда най-късно обаче трябва да се намери решение. За да се пристъпи към действия по умъртвяване на..

публикувано на 29.07.19 в 13:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само.  Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи..

публикувано на 02.10.24 в 09:44

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни..

публикувано на 02.10.24 в 08:46