Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ жертват графика, за да не се допускат големи инциденти, заяви Григори Григоров

Обществена поръчка за 40 нови вагона ще обяви през следващата седмица БДЖ

Снимка: БГНЕС

"Средният недостиг на локомотиви е около 15 на ден, при необходимост от 128 локомотива дневно". Това каза пред БНР председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров. Той посочи, че често в БДЖ жертват графика, за да не се допускат големи инциденти:

"Между 40 и 50 инцидента на месец се случват, това е тенденция, която не се е подобрила през последните 12 месеца, но през следващите 12 това ще бъде силно подобрено", заяви Григоров. По думите му основният проблем, който от холдинга не са успели да решат, е вътрешната организация на ремонтите, "която води до недостиг на подвижен състав и до по-ниско изпълнение на графика", уточни той в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“. 

Обществена поръчка за 40 нови вагона ще обяви през следващата седмица БДЖ, съобщи още Григоров. През април бе проведено обществено обсъждане за параметрите на новите влакове. 

Около 300 вагона на средна възраст 35 години се използват от БДЖ. "До края на септември или началото на октомври ще бъде обявена поръчка за нови 6 локомотива или 10, които ще бъдат на 160 км/ч. Надяваме се за 12 месеца да бъдат доставени", обяви Григоров и добави, че има предвидени 64 млн. лева за подобряване на техническото състояние на влаковете, но може би няма да бъдат инвестирани изцяло през тази година, защото поръчките вървят бавно.

Не се предвижда повишаване на цената на билетите, каза още Григоров. Той уточни, че новият график на движение на влаковете, който компанията ще анонсира, е оптимизиран, за да може да предостави по-добри условия на пътниците.

Интервю на Веселина Миланова и Мила Младенова с Григори Григоров в предаването “Преди всички“ можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06
Ивелин Михайлов и Николай Марков с водача на листата във Варна проф. Юлиана Матеева и водача на листата в Стара Загора Красимира Катинчарова

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37

Внимание: Хакери дебнат банковите карти

Компаниите не оповестяват хакерските пробиви, за да не бъдат подвеждани под отговорност под българското и европейското законодателство , казва Симеон Нгуен, който е етичен хакер и част от обучителния екип на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия". Той обучава безплатно фирмите как да се защитават от хакери. По думите му ежедневно..

публикувано на 13.06.24 в 11:24

Битката за педиатри - решим ли е проблемът?

Няма достатъчно обучителни практики. Има обаче млади хора, които искат да специализират , твърди доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. " Желаещи има. Проблемът е решим , но ще отнеме време." Детските болести да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина, призова..

публикувано на 13.06.24 в 10:37

Тодор Червенков: Това бяха най-мъчителните избори

" Това бяха най-мъчителните избори откакто се занимавам с избори в Лион - от 5-7 години, поради много причини, но главно поради самата сложност на изборния процес , заложена в Кодекса, и поради някои непредвидени обстоятелства на местна почва, които се появиха". Това мнение изказа пред БНР Тодор Червенков – председател на секционна..

публикувано на 12.06.24 в 10:54
Християн Пендиков

Маринела Величкова: Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с изключително много отлагания, понякога доста смешни. Това коментира пред БНР кореспондентът на БТА Маринела Величкова преди поредното заседание по делото в Охрид, което на няколко пъти се отлага заради невъзможност двамата свидетели да бъдат призовани. Тя напомни, че..

публикувано на 12.06.24 в 09:40
Юлияна Николова

Юлиана Николова: Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели

Пространството в ЕП е изместено вдясно, но не чак толкова крайно, колкото се очакваше преди изборите. Това заяви пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Ако погледнем общия пейзаж в ЕП, както че ли се набива на очи, че крайнодясното засилва своето присъствие. Има около 100 депутата, които все още не са се..

публикувано на 11.06.24 в 15:29