Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов: Всяка стока трябва да бъде с етикет

Димитър Маргаритов
Снимка: Ани Петрова

Вниманието на Комисията за защита на потребителите традиционно е фокусирано върху най-малките потребители през цялата година. Комисията поставя акцент в дейността си точно върху тези продуктови групи, стоки и услуги, които са относими към дадения период.

"В края на миналата учебна година, непосредствено преди лятната ваканция,  осъществихме по-засилен контрол върху продажбата на стоки, свързани със свободното време - велосипеди, тротинетки, ролери, стоки, свързани с плажуването на децата, плувни комплекти и така нататък. Сега е естествено, разбира се, да завишим броя на проверките, които биха се отнасяли до най-често закупуваните стоки преди началото на учебната година - това са облекла, обувки, ученически пособия, ученически раници, различни комплекти за рисуване и така нататък", каза в интервю за "Хоризонт" председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите му безопасността е задължителното условие:

"Ние имаме много ясни критерии, по които извършваме проверките, за това какви облекла за деца се разпространяват на пазара и тези критерии са свързани с действащите на територията на целия Европейски съюз стандарт за безопасност. Този стандарт доста конкретно въвежда редица изисквания, на които трябва да отговарят детските и облеклата за подрастващите. Например самите материи, от които те да са произведени, недопускането на дълги връзки, шнурове и различни други артикули, които биха могли да бъдат прикрепени към дрехата и да създадат риск, особено, когато детето е по-малко, да се закачи тази дреха било за транспортно средство, било по време на игра. Всички тези неща са много стриктно описани във въпросния стандарт и когато ние проверяваме по кампанията, и ако има сигнали на граждани, вземаме за изпитване такива артикули, установява се дали те съответстват, или не и в зависимост от това се предприемат по-нататъшни действия".

Обикновено двете най-проблемни групи са тези връзки, за които споменах, които са с по-голяма дължина, или са прикрепени, така че могат лесно да се изхлузят и да предизвикат закачване и от там вече рискове за самото дете. И другата група проблеми, свързани с различните прикрепени към дрехите допълнителни артикули, понякога това са с много дребни частици съставени различни апликации, които могат да бъдат погълнати от по-малките деца.

Комисията за защита на потребители предприема действия да не се допусне разпространението на такива артикули на пазара:

"Ако обаче все пак на пазара се срещнат такива стоки, ние имаме възможност да издадем заповед за тяхното незабавно изтегляне, забраната за продажба и съответно унищожаването. Разбира се, че има и санкция. А и тук е моментът може би да се обърна към потребителите, ако те имат някакво съмнение, закупувайки такива дрехи да сигнализират веднага, защото това допълнително би помогнало да се осъществи по-ефективен контрол".

Най-важното при избора на обувки е качеството на кожата:

"Тук има една особеност. За разлика от облеклата, при които се изисква в текстови вид да бъдат описани съставът на материята, комбинацията от материи, всички други особености, свързани с експлоатацията на дрехата, при обувките има един друг символ, наречен пиктограма, който всъщност чрез графични изображения дава информация всяка една от трите основни части на обувката от каква материя е произведена и понеже не всеки може би има представа за значението на тази пиктограма. Мога да улесня хората като им кажа, че в нашия сайт, на комисията има информация за значението на отделните символи, които се поставят върху тази пиктограма. Но основното нещо е, че трябва да бъдат представени трите части - лицевата, подплатата и стелката, и външното ходило, като срещу всяка една от тях трябва да бъде отбелязано от какъв материал са изработени. И това разбира се касае всеки абсолютно чифт обувки".

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11