Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслав Гайдарски: Българското училище изостава в модернизацията си

Все още у нас се смятат за иновации неща, които са остарели технологично

Образованието трябва да се отвори за новите технологии, които са навсякъде около нас. На снимката: Фестивал за 3D рисунки в Русе.
Снимка: Община Русе

„Все още в българското училище за иновация се смята да се работи на проектор с мултимедийни презентации. Дори не навсякъде има интерактивни дъски, докато това нещо вече от много години не е иновация, не е иновативен или интерактивен метод на преподаване. Нашите връстници, на нашите деца, в други държави отдавна вече работят с роботи, с 3D принтери, обучението е електронно, домашни не се носят в тежки раници.“ Това каза в предаването „Преди всички“ директорът на Сугестопедичния център в Плевен Преслав Гайдарски.

"Сугестопедия център" - Плевен е организатор на кръгла маса, посветена на образованието през 21 век през погледа на дигиталните деца. За събитието са поканени учители, родители, училищни директори, неправителствени организации, читалища и представители на бизнеса. Центърът работи от около година с деца на възраст от 7 до 14 години и се опитва да въвежда нови иновативни модели.

Почитатели на хартиеното кубче и на кубчето от 3D принтера

Преслав Гайдарски даде пример с две кубчета, еднакви по размер и цвят – едното изработено от хартия, с ножица, лепило и тиксо и друго – появило се чрез 3D принтиране. Едното изработено от него, а другото – от сина му, който е ученик в 7 клас.

„Дигиталните деца живеят в един нов свят и са много по-напред от своите преподаватели и своите родители и затова се получава тази огромна разлика и това неразбиране между деца и родители, между деца и учители. Защото едните живеят в т. нар. 3D свят, виртуален свят, виртуална реалност, а другите са все още на хартията, лепилото и тиксото“, коментира Преслав Гайдарски.

На кръглата маса представители на информационни учебни сайтове ще демонстрират възможността за по-лесна работа на учители, родители и деца, уточни той.

Не трябва да се страхуваме от технологиите

Крайно време е да направим един отбор, който да работи в името на нашите дигитални деца, посочи Гайдарски, според когото вече виждаме технологиите навсякъде около нас, но не ги прилагаме в образованието.

„Всичко е въпрос на желание и на воля, на стремеж да не се противопоставя миналото на бъдещето. Ние трябва да разберем, че без хартията и лепилото не можем, както не  можем и без 3D принтера. Не е толкова въпрос на пари, по-скоро въпрос на страх от учителите да предложат тези нови методи на преподаване и да разберат, че новите технологии не пречат, не изместват техния учебен процес и тяхната основна и главна роля във възпитанието на детето.“

Войната между новото и старото не е продуктивна

Не трябва да има война, не трябва да има отричане на новото и на старото, а всички трябва да работим заедно да се осигурят необходимите средства за оборудването на училищата със съвременни технологии, смята Преслав Гайдарски.

„Нашият център е много добър пример за това как работи миналото с настоящето. При нас педагозите са до 29 години, имаме в същото време консултанти учители, които са с по 30 години стаж. Синхронът е напълно постигнат.“

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Нови правила за киберсигурност ще засегнат и по-малките фирми

Повече фирми у нас, дори и по-малки, ще бъдат длъжни да се съобразяват и подготвят за новите европейски регулации за киберсигурност. Текат сроковете за синхронизиране на Закона за киберсигурност с европейска директива, известна като НИС-2. България започна, но не довърши процедурата. В средата на септември влязоха за обсъждане промените в..

публикувано на 15.10.24 в 07:55

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Адв. Христина Георгиева: Може би е дошло времето за закон за гейминг индустрията

Различни правни аспекти на гейминг индустрията ще обсъждат юристи на конференция в Ирландия . Tова определено засяга и хората, които ги играят. Припомняме глобалната инициатива на американския геймър Рос Скот, който настоя френска компания да не спира поддръжката на една от игрите, които той играе. Хиляди са се подписали в близо 13-те световни..

публикувано на 14.10.24 в 11:36
 Спаска Тарандова

Спаска Тарандова: Библиотеките работят за повишаване на цифровите умения и медийната грамотност

" Любителите на традиционната хартиена книга на някакво ниво намаляват, но си има едно твърдо ядро от 25%, което наистина има тези навици и чете . Ние трябва да отговаряме и на новите тенденции. Все повече се чете от екран. Все още сме длъжници на българското общество, тъй като библиотеките не предлагат електронни и аудиокниги ". Това заяви пред..

публикувано на 14.10.24 в 11:04
Галин Стоев

Галин Стоев за скандала с театрите: Умален вариант на случващото се в държавата

" Шокът беше голям. Срамът беше голям . Притеснението, че отсега нататък, каквото и да кажа, принадлежа към това съсловие и съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е много силно оспорена от този скандал." Това мнение изрази пред БНР театралният режисьор Галин Стоев в отзвук от скандала с театрите в Разград и Смолян и..

публикувано на 14.10.24 в 08:34

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20