Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Киров: Ролята на главния прокурор за поставянето на чадъри е преувеличена

Марин Киров
Снимка: АБВ

Иван Гешев получи подкрепата на ключовата Комисия по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС и очакваната подкрепа от Етичната. Те единодушно гласуваха, че той притежава необходимите професионални и морални качества да заеме най-ключовия съдебен пост. Предстои Гешев да получи тази оценка и от представителите на цялата прокурорска колегия, които го номинираха и ще обсъждат неговите качества на 9 октомври преди ключовото гласуване на ВСС на 24 октомври. Междувременно има продължаващи с различен интензитет протести срещу тази кандидатура, както и критични позиции. Вчера самият Гешев се позовава на едно проучване на "Отворено общество" за избора на главни прокурори, за да заключи, че това е най-прозрачната процедура в Европа. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви вчера, че "ако се наложи, ще гласува и два пъти за кандидатурата на Иван Гешев", защото за него "това е добрият главен прокурор".

Юристът Марин Киров коментира в предаването "Преди всички" етапите в процедурата за избор на главен прокурор:

"Главният прокурор не е в правно положение да отправя каквито и да било предупреждения към президента. Тук говорим за друго. Например каква е целта на протеста срещу кандидатурата на г-н Гешев. Може би една от целите е тя да бъде оттеглена или да не бъде гласувана от ВСС. И тук главният прокурор коментира, че няма как да бъде оттеглена самата кандидатура. В началото Гешев беше представен като милиционер, който се е събудил за една нощ кандидат за главен прокурор. Всъщност се оказа след докладите на комисиите, че това един магистрат с подкрепа в гилдията, с експертиза и качества, магистрат, който може да комуникира и с научната, и с експертната общност".

Според Киров това вероятно е напрегнало конкретна политическа и бизнес общност – медийните кръгове, които обслужват тази политическа общност:

"Проблемът на тези кръгове, които припознаха протеста и стоят зад него, защото никой не отрича, че в протеста вероятно има и гражданска енергия, но ясно си личи и политическата енергия. Проблемът на тези кръгове на политици и на медийни босове е, че сякаш те си представяха в годините как диктуват правилата в тази система, как подреждат свой състав на ВСС. От там идва неприемането на всеки друг, който не е посочен от тях. Аз това виждам на протеста всъщност". 

Киров смята, че е преувеличена ролята на главния прокурор относно поставянето на чадъри:

"Виждам, че протестите поставят политически искания. И в това е по-големият проблем. Но протестът поставя политически искания – за смяна на процедурата, за смяна на кандидата, за номинация от неправителствения сектор. Т.е. политици, които не са в парламента, се опитват чрез улицата да напишат правилата".

Иронията и раздразнението на Иван Гешев към протестите, номинацията само на един кандидат, както и дали не е проблематична подкрепата на МВР, Марин Киров коментира така:

"Процедурата, по Конституция, допуска и възможност за една кандидатура. Процедурата не страда от пороци, тя върви изцяло по Закона за съдебната власт. Тази процедура беше одобрена от ЕК и е част от отбелязания напредък".

По отношение на това дали президентът би могъл "да наруши тази хармония", налагайки вето, Киров смята, че президентът вече я е нарушил, когато преди стартирането на самата процедура е организирал изслушвания и разговори с представители на различни институции, очертавайки профил на очаквания кандидат. 

"Очаквам президентът да наложи вето, но това е част от процедурата, затова казвам, че няма предначертаност", каза още юристът.

Интервюто на Силвия Великова с Марин Киров за предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42