Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху е готов на коалиция със съперника Ганц, той отказва

| обновено на 19.09.19 в 18:40
Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че няма шанс за формиране на дясно правителство след парламентарните избори във вторник и призова основния си съперник Бени Ганц да се присъедини към него в широка коалиция на националното единство, предаде Ройтерс.

По неокончателни данни от вота във вторник центристкият алианс на Ганц „Синьо и бяло“ ще има 32-33 места, а дясната „Ликуд“ на Нетаняху 31-32 в 120-местния Кнесет. 

Нетаняху дори намекна за ротация на премиерския пост с Ганц, позовавайки се на споразумението между Шимон Перес и Ицхак Шамир от 80-те години на ХХ век.

Бенямин Нетаняху припомни днес, че левият Перес е формирал коалиция с консерватора Ицхак Шамир, в която двамата са поели на ротационен принцип премиерския пост между 1984 и 1988 г.

Бени Ганц обаче отхвърли категорично поканата на израелския премиер. Това разочарова Нетаняху, но въпреки това заяви, че предложението му за преговори оставало в сила.

Израелският президент Реувен Ривлин, който е натоварен със задачата да одобри новото правителство, приветства призива на Нетаняху и го поздрави за инициативата. 

При преброени 95% от гласовете воденият от „Ликуд“ блок ще има 55 депутати срещу 56 за лявоцентристкия алианс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Неяснота преди окончателните резултати от изборите в Израел

Предварителните проучвания след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха вчера в Израел, сочат към равен резултат между основните съперници, предаде Би Би Си. Според различни израелски медии партията на премиера Бенямин Нетаняху..

обновено на 18.09.19 в 11:30

Кой ще спечели парламентарните избори в Израел

Във вторник – 17 септември, в Израел ще се проведат вторите парламентарни избори за последните 5 месеца, докато премиерът Бенямин Нетаняху се бори за политическо оцеляване и на фона на изненадващия въпрос колко религиозна трябва да бъде страната,..

публикувано на 15.09.19 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 60 павилиона за с Европейската нощ на учените в Кипър

В Кипър Европейската нощ на учените започва тази сутрин. Над 60 павилиона с изследователски екипи от университети и научни центрове ще предлагат експерименти на живо, научни състезания, интерактивни игри до късно вечерта. 18-ото издание на..

публикувано на 27.09.24 в 10:31

72-годишен мотопедист е с опасност за живота след сблъсък с тротинетката в Хасково

Полицията в Хасково издирава водач на тротинетка, участвал в пътен инцидент на кръстовището между булевард "Сан Стефано" и улица "Стефан Караджа", където вчера са се сблъскали мотопед и електрическа тротинетка. Пострадал е 72-годишният..

публикувано на 27.09.24 в 10:20

Над 1 500 000 души в САЩ са без ток заради урагана "Хелън"

Ураганът "Хелън" достигна сушата в северозападна Флорида като буря от категория 4, но отслабна до категория 2. Въпреки това синоптиците предупреждават, че се очакват опасни ветрове и силни дъждове в много райони в югоизточната част на САЩ. Ураганите..

публикувано на 27.09.24 в 10:06

Вносителите на тютюневи изделия, в които има пластмаса плащат нова такса

Вносители на тютюневи изделия, в които има пластмаса, да плащат продуктова такса на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Това предвиждат промените на правителството в Наредбата за продуктова такса. Мярката е за..

публикувано на 27.09.24 в 09:57
Снимката е илюстративна, архив

Млад шофьор блъсна дрогиран велосипедист във Враца

Във Враца млад шофьор е блъснал дрогиран велосипедист, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал снощи на възлово кръстовище в най-големия жилищен комплекс в града. 7 пострадали при катастрофа с микробус и кола при Прохода на Републиката..

публикувано на 27.09.24 в 09:57

Радев: България цени партньорството си с Базелския институт за добро управление

България високо цени партньорството си с "Базелския институт за добро управление" за повишаване на ефективността в борбата с корупцията и ще продължи да разчита на неговата експертиза по тази изключително чувствителна за българското общество тема...

публикувано на 27.09.24 в 09:52
Румяна Начева

24 пеещи семейства на конкурса за млади изпълнители „Сребърна Янтра”

Интересни, популярни и много талантливи певци ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново от днес до неделя. 22-ото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен..

публикувано на 27.09.24 в 09:45