Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български градове се включват в „Европейския ден без автомобили“

Инициаторите на „Европейския ден без автомобили“ призовават хората да се движат пеша, с велосипеди или с обществения транспорт.
Снимка: БНР, архив

Български градове се включват днес в набиращата популярност инициатива „Европейски ден без автомобили“.

В централната част на Сливен улиците са затворени за автомобили .

В София до 19 часа няма да се допускат коли  в периметъра между булевардите „Княз Александър Дондуков“, „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“.

На „Европейския ден без автомобили“ е посветен фестивалът „Бургас Рън“, който се провежда в Бургас.

Иначе в над 1100 града по света инициаторите на „Европейския ден без автомобили“ призовават хората да се движат пеша, с велосипеди или с обществения транспорт. Централните зони в много големи градове в Европа са затворени за автомобили.

Кампанията има за цел намаляване на шума и вредните емисии във въздуха. За първи път денят без автомобили се отбелязва през 1998 г. във Франция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43
Доц. д-р Александър Вълков

Ново ръководство на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен

Университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" има ново ръководство. След проведен конкурс, изпълнителен директор стана доц. д-р Александър Вълков , известен и уважаван специалист по УНГ . Досега той беше началник на Клиниката "Уши, нос, гърло". УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен е най-голямата болница в Северна..

публикувано на 01.07.24 в 16:11

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари. Губернаторът на отдалечената сибирска област Тува заяви, че бушуват 23 горски пожара с обща площ около 1700 хектара в труднодостъпни планински райони.   В руския Далечен изток, в Якутия, също беше обявено извънредно положение. Там има регистрирани 107 пожара на над 330 хиляди хектара.

публикувано на 01.07.24 в 16:04

Големи пожари на гръцките острови Хиос и Кос

Гръцките противопожарни служби днес се борят с големи пожари, които избухнаха на островите Хиос и Кос в източната част на Егейско море.  Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че страната е изправена пред перспективата за труден летен сезон по отношение на риска от пожари, съобщи "Асошиейтед прес".  Службите за гражданска защита издадоха..

публикувано на 01.07.24 в 15:59
Исмаил Кадаре

Почина известният албански писател Исмаил Кадаре

На 88-годишна възраст почина известният албански писател и драматург Исмаил Кадаре. Той е издъхнал в болница в Тирана след сърдечен удар, пише "Ройтерс", като се позовава на местни медии.  Агенцията отбелязва, че Кадаре е изтъкната фигура в албанската и международната литература, която през творчеството си се е противопоставила на комунистическото..

публикувано на 01.07.24 в 15:55
На терена в кв. Горна баня министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева (в центъра) и служебният премиер Димитър Главчев (вляво) провериха напредъка на дейностите по събарянето на старите сгради и разчистването на терена за строеж на Национална детска болница - 1 юли 2024 г.

Изграждането на новата детска болница няма да се забави заради обществените поръчки

Изграждането на новата детска болница няма да се забави заради обществените поръчки, увери служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. Тя и служебният премиер Димитър Главчев провериха събарянето на старите сгради и разчистването на терена на Националната детска болница. Обществена поръчка за проект на детска болница - септември, осигурени..

публикувано на 01.07.24 в 15:52

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в монтанското село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер. Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 15:48