Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев: Приемаме препоръките на България

Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че приема препоръките на България, отправени след възникналото напрежение между двете страни. 

На пресконференция премиерът на Северна Македония заяви:

"Подписахме споразумение, в което се съгласихме, че имаме обща история и, разбира се, част от нашата история е уникална и за двете страни. В тази връзка вярвам, че комисията ще намери решение".

Зоран Заев припомни, че политическото указание към македонските членове на смесената историческа комисия е да предприемат смели стъпки. Но воля за намиране на решение трябва да има и от българска страна, апелира премиерът:

По повод днешната годишнина от референдума за Преспанското споразумение с Гърция Зоран Заев отбеляза, че над 80 процента от гражданите на Северна Македония подкрепят стратегическите цели - членство в НАТО и в Европейския съюз. "На прага сме на НАТО", констатира Заев и заяви твърдо,а след това повтори и потрети, че е оптимист, че след две седмици ще има и покана за начало на присъединителни преговори с Евросъюза.
Македонският премиер подчерта, че България е един от най-силните поддръжници на влизането на страната му в ЕС. Той изрази надежда това да бъде демонстрирано с решение за получаване на дата за преговори.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Азербайджанският президент Илхам Алиев с Виктор Орбан, 6 юли 2024 г.

Орбан разгневи Брюксел с участие в среща на Организацията на тюркските държави в Азербайджан

Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи ЕС за втори път в рамките само на два дни - вторият път заради присъствието си на неформална среща на Организацията на тюркските държави на 5 и 6 юли в азербайджанския град Шуша. Тя иска да даде статут на наблюдател на непризнатата Севернокипърска турска република. На 5 юли Орбан посети Москва и обсъди с..

публикувано на 07.07.24 в 11:06
Сюела Брейвърман

Вътрешнопартийни свади в редиците на торите след вота на Острова

Докато британските лейбъристи се радват на първите си дни на власт след убедителната победа в общите избори, бившият министър на вътрешниете работи в правителството на консерваторите Сюела Брейвърман остро критикува Риши Сунак за предизборната му тактика. Анализирайки загубата на торите в общите избори, Сюела Брейвърман обвини Риши Сунак в..

публикувано на 07.07.24 в 10:55
Валентина Кашчи

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации. Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха закрити и бе забранено да се преподава на български език.  Само в Запорожка област има около 30..

публикувано на 07.07.24 в 10:30
Деница Сачева

Деница Сачева: С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение

С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение , а само да се представи нещо пред хората, което да изглежда добре.  Това заяви пред БНР Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и номинирана за социален министър в проектокабинета на Росен Желязков, който не получи подкрепа в Народното събрание. " Това, което всички очакваме от..

публикувано на 07.07.24 в 10:27
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ). Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни: "При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е..

публикувано на 07.07.24 в 10:06

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57