Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник в Комплекса за психично-здравни грижи в Търговище

Търговище
Снимка: СБЖ

Повече от 100 певци, танцьори и рецитатори са участници в есенния празник на приятелството в Комплекса за психично-здравни грижи в търговищкия квартал „Бряг“. Празникът е посветен на днешния Световен ден на психичното здраве. Вече 10 години хора с психични проблеми от Търговищко получават подкрепа в специализирания комплекс.

Артистичните си дарби ще покажат възпитаници на центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища в селата Лиляк и Медовина, а също и домакините от квартал „Бряг“, обясни директорът Светлана Трифонова. 

„Имаме идея нашите потребители да покажат своите таланти - да се изявят в рисуване, пеене, рецитиране и драматизация. Важното е те да не бъдат изолирани, да не бъдат затворени в тази сграда. Важното за тях е да имат срещи с други хора и да общуват, да контактуват помежду си, да разменят идеи. Все пак това е социалната работа“.

"При всеки един проблем, който възниква, те могат да се обърнат към съответния социален работник, към психолога. Ние разбираме техните проблеми, техните нужди, подкрепяме ги от всяка една гледна точка, дали ще е здравословна, дали социална. Социалният работник придружава потребителите ни, когато имат да попълнят някакви документи в някаква институция. Придружаваме ги, когато трябва да си напазаруват нещо. При някои от нашите потребители са загубени тези първоначални умения - уменията, примерно, за ставане сутрин, за измиване, за приготвяне на храна, за чистене...", разказа Трифонова.

"Друго нещо важно, което върши екипът, е за управление на средствата. В момент, в който на един потребител му се остави цялата пенсия, с която той разполага, за три дена той е способен да похарчи всичко", допълни тя.

Още за работата в Комплекса за психично-здравни грижи в Търговище - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58