Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сноубордистът Владимир Павлов се насочва към екстремни спускания от по-ниски върхове

Владимир Павлов
Снимка: Личен архив

Времето беше нетипично за сезона и дори шерпите не можеха да се ориентират, разказа Владимир Павлов на среща с медиите. На 26 септември той изкачи осемхилядника Манаслу в Хималаите и се спусна със сноуборда си от там. Така стана първият българин, карал сноуборд от височина над 8000 метра.

Владо не е ползвал допълнителен кислород до 7450 м, а след това е преценил, че ще ползва до върха, за да има ясното съзнание да направи подобно екстремно спускане. 

"Само за 10 минути преди спускането, в които си връзваш сноуборда, ръкавици, маска, просто задъхването е страшно. След това 2-3-4 завоя, пак спираш, пак дишаш" - разказа сноубордистът. Адреналинът е бил най-висок преди самото спускане, където е имало много сняг, лавинна опасност, нямало е добра видимост, а под Лагер 4 е карал по 50-градусов наклон. На 6200 м пък се наложило да прекара 2-3 часа с ръкавици на очите, за да възстанови зрението си, влошено от няколкоминутния престой на върха без очила.

След успеха си Владимир Павлов смята да се насочи към шестхилядници и седемхилядници, тъй като рискът по най-високите върхове е твърде висок, експедициите са по-скъпи, а и подобни предизвикателства причиняват "твърде много болка на близките". 

"Беше мечта от тийнейджърските години, към която вървях много постепенно и според мен това е правилният път към високите планини" - сподели Владо, който в края на ноември ще се срещне с публиката на Банско филн фест и ще направи там премиерната си презентация за приключнието Манаслу. 

Подробности чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26