Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка с рекорд на "Гинес" за най-нисък глас в света

Гинес рекрди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата е признат на Марияна Павлова от Смолян. Тя е дъщеря на обичаната родопска народна певица Христина Лютова.

Условието за рекорда било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства - си бемол на контра октава. Марияна Павлова отдавна мечтаела за този рекорд. От пет години живее в Лондон. Преди това в България търсила спонсори, за да осъществи мечтата си, но тук не успяла. Новината дошла късно в четвъртък, след като певицата получила потвърждение от организацията, че е титуляр с най-ниския контраалт в света.

Марияна Павлова е родом от Смолян, дъщеря на великата родопска певица Христина Лютова. На 35 години се изявява на български и чужди сцени. Работила е 16 години в ансамбъл "Родопа" в Смолян, в "Космическите гласове", "Драгостин Фолк Национал", "Големите български гласове", в камерните формации, квартет "Славей", Каба трио "Родопея". Марияна Павлова е "златен глас".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова профилактика на предавател

На 21 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни ПРОВАДИЯ 4 на честота 88.9 MHz, който  излъчва програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на Варна и на честота 100.9 MHz или на 102 MHz...

публикувано на 21.10.24 в 06:00
Мая Санду

Президентът на Молдова обвини външни сили за резултата от референдума

Действащият държавен глава на Молдова Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията след изненадващия резултат от вчерашния референдум. Почти пълните резултати от допитването показват, че повечето избиратели са против вписването в конституцията като национална цел на присъединяването към Евросъюза.   "Престъпни групи, действащи заедно с..

публикувано на 21.10.24 в 05:04

Проблеми с транспорта и хиляди без ток заради мощна буря във Великобритания

Бурята „Ашли“ връхлетя Британските острови с пълна сила.  Това доведе до отменени полети, излизащи от коритата си реки и очаквания за наводнения. Метеорологичната служба издаде „предупреждение за опасност за живота“ и прогнозира щети на сгради, прекъсване на електрозахранването и сериозно нарушение на транспорта по време на бурята “Ашли”.  Ветровете..

публикувано на 21.10.24 в 04:06
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия с проевропейско послание преди изборите

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили отправи проевропейско послание по време на митинг на опозицията преди изборите в края на седмицата. Тя призова хората да гласуват срещу управляващата партия „Грузинска мечта“.   "Няма нищо по-ценно от свободата и мира. Тук днес е обществото, хората, грузинците, които са се запътили към Европа", каза Зурабишвили..

публикувано на 21.10.24 в 03:07

„Кариера и живот - защо в България?“ - форум от платформата „България иска теб“

В неделя в сградата на Кралското географско дружество в Лондон се състоя форум на тема „Кариера и живот - защо в България?“, организиран от платформата „България иска теб“ (Bulgaria Wants You) на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов.  Нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов посети събитието, където разговаря с Красимир Киряков - ръководител..

публикувано на 21.10.24 в 02:54

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар"

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар", който достигна североизточните части на страната. Днес властите потвърдиха за частичен срив на мрежата в западните провинции на Куба, включително в столицата Хавана. Според Националния център по ураганите силата на "Оскар" ще отслабне, след като стигне североизточния бряг на Куба, но все пак..

публикувано на 20.10.24 в 22:14

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800 гласоподаватели. Средната активност за двата района е 11,15%, съобщи председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 21:46