Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джок Полфрийман напусна Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци

| обновено на 15.10.19 в 20:16
2
Джок Полфрийман
Снимка: БГНЕС

Австралиецът Джок Полфрийман напусна днес малко след 19 часа Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци. 

Полфрийман ще бъде настанен на адрес и ще се явява ежеседмично в районното управление, докато не отпадне забраната да напуска страната.

Той заяви, че отива при приятели и настоя, че няма намерение да напуска страната, докато съдът не се произнесе окончателно за предсрочното му освобождаване. Каза, че не знае дали би останал да живее продължително в България, ако условното му освобождаване бъде потвърдено, но призна, че такива са били плановете му преди политическите и обществени настроения, провокирани от решението на Софийския апелативен съд отпреди 26 дни.

Посочи още, че е готов да изплати обезщетението на семейството на убития Андрей Монов, но смята, че все още не е готов да се срещне с неговите родители. Разказа, че преди време неговите родители потърсили контакт със семейството на Монов, но до среща не се е стигнало. Полфрийман отказа повече коментари и обеща, след като преосмисли случилото се, отново да се види с журналисти. 

Миналия месец той бе освободен шест години и половина преди края на 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов. По-рано днес неговият адвокат Калин Ангелов заяви, че МВР няма намерение да го освобождава.

Преди това стана ясно, че дирекция „Миграция“ проверява дали са изпълнени условията той да бъде освободен.

Конфискуван паспорт?

Около 16,30 ч. адвокат Калин Ангелов, написа във Фейсбук профила на австралиеца следното:

„По последна информация МВР не пуска Джок Полфрийман, а му прави обиск на вещите, за да му конфискува паспорта.

EDIT: Паспортът туко-що е бил конфискуван от служители на МВР без НИКАКВО обяснение“.

На профила има и актуална снимка на самия австралиец, на която той държи документ за самоличност.

Проверката на дирекция "Миграция" дали са изпълнени условията Джок Полфрийман да бъде освободен от дома за бежанци в Бусманци бе по искане на адвоката на австралийския гражданин.

Неясноти около свободата на движение на Полфрийман

И до днес не бе ясно на какво точно правно основание Полфрийман, който преди месец беше освободен от състав на Софийския апелативен съд предсрочно от затвора, продължава да не може да се движи свободно. 

Че това е проблем, заради който страната ни може да бъде осъдена от Европейския съд за правата на човека, вчера предупреди председателят на Върховния касационен съд в безпрецедентно обръщение. В него Лозан Панов поиска от съдебния състав, който гледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на австралиеца, да го направи възможно по-бързо и после разкритикува политическите спекулации, последвали освобождаването на Полфрийман. 

Именно на това обръщение днес дойде отговор от представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който призова съдия номер едно:

"Господин Панов е време да реши дали да остане, или да се оттегли. Един страничен наблюдател, какъвто той се явява в повечето случаи в работата на органите на съдебните дела, малко ми се струва неадекватен".

Изказването на Лозан Панов днес деликатно коментира и премиерът Бойко Борисов: "Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, аз съм съгласен. Така съм обучен".   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08