Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

| обновено на 17.10.19 в 20:44
Жан-Клод Юнкер (вляво) и Доналд Туск по време на пресконференция в Брюксел за споразумението със Великобритания

Лидерите на страните членки на Европейския съюз одобриха постигнатото през тази нощ споразумение с Обединеното кралство за Брекзит. Всичките 28 лидери са съгласни споразумението да влезе в сила на 1 ноември.

Агенция "Ройтерс" съобщава, че британският премиер Борис Джонсън е заявил пред останалите държавни ръководители, че е относително оптимистичен за приемането на споразумението в британската Камара на общините и след това е напуснал срещата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че с новото споразумение интересите на европейските граждани са защитени. Ще се запази и целостта на единния пазар.

"Ако един ден Обединеното кралство реши да се върне, вратата ни остава отворена", обеща Туск.

"Нашето намерение е да работим за ратификация. Ние подкрепяме споразумението и това бе ясното решение на 27-те страни-членки. Ние сме подготвени за тази ратификация - логистично, политически, технически. Сега топката е в полето на Обединеното кралство. Не знам какъв ще бъде резултатът от дебатите в Камарата на общините в събота, но ако получим искане за удължаване, ще се консултирам със страните-членки как да реагираме", добави председателят на Европейския съвет.

"Откровено казано, това, което днес чувствам, е тъга, защото в сърцето си винаги ще бъдъ за оставане. Надявам се, че британските ни приятели ще решат един ден да се върнат. Вратите ни винаги ще бъдат отворени", каза още Доналд Туск.

"Бих искал да кажа на онези 48 процента, че бяха прави", коментира от своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Новото решение за избягване на граница на остров Ирландия защитава стабилността както там, така и на вътрешния пазар на Евросъюза, добави той и посочи, че сделката предоставя възможност за постигане на спораумение за свободна търговия с Великобритания - без мита.

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че преходният период може да бъде удължен и до 2022 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

EС и Великобритания постигнаха сделка за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за нова сделка за Брекзит. "Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано..

обновено на 17.10.19 в 17:31

Има сделка за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за нова сделка за Брекзит. "Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано..

публикувано на 17.10.19 в 13:33

Борисов: Сделката за Брекзит зависи от британския парламент

Премиерът Бойко Борисов заяви днес преди началото на Европейския съвет в Брюксел, че от британския парламент зависи дали споразумението за Брекзит ще бъде одобрено. Брекзит сделката Първо сделката трябва да мине в събота през парламента в..

обновено на 17.10.19 в 19:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние...

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап..

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при..

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху..

публикувано на 05.07.24 в 19:33