Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улични сражения в Мексико, след като полицията арестува син на Хоакин Гусман

Подпалени коли при сблъсъците между тежко въоръжени мъже със сили на полицията и армията в Кулиакан - столица на мексиканския щат Сеналоа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Улични боеве избухнаха снощи между мексиканските сили за сигурност и членове на мощен наркокартел в град Кулиакан, столица на щата Синалоа, предоха световните агенции.

Силите за сигурност са заловили един от синовете на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо, потвърди представител на мексиканското правителство. Смята се, че Овидио Гусман е влиятелна фигура в картела "Синалоа". САЩ го обвиняват в престъпен сговор за разпространение на кокаин, метамфетамини и марихуана.

На публикувани в интернет видеозаписи се вижда, че бойци от националната гвардия и войници са изправени срещу цивилни, вероятно членове на картела "Синалоа", въоръжени с картечници и автоматични пушки.

Местната медия "Риодосе" съобщи вчера, че тежко въоръжени мъже в камиони стрелят в центъра на Кулиакан, предаде Асошиейтед прес. Някои от стрелците използвали снайпери. Входовете на града били блокирани от силите за сигурност със запалени автомобили.

През януари 2017 г. Гусман беше екстрадиран в САЩ от Мексико по искане на американските власти. През февруари тази година той беше признат за виновен по всички повдигнати му обвинения. В средата на юли Гусман беше осъден на доживотен затвор и глоба от 12,6 милиарда долара.

Смятан за най-могъщия наркотрафикант в света, за 25 години Гусман е изпратил в САЩ най-малко 1200 тона кокаин. Въпреки осъждането му неговата престъпна организация продължава да изпраща по-голямата част от дрогата, която влиза в САЩ, предаде Франс прес.

По-късно беше съобщено, че възползвайки се от уличните боеве, 20 осъдени, излежаващи присъди в затвора "Агуаруто" в Кулиакан, са успели да избягат, предаде телевизионният канал "Телевиса".

По-късно министърът на сигурността Алфонсо Дурасо съобщи, че Овидио Гусман е освободен и изтъкна, че решението е било взето, за да бъдат защитени хората, предаде Ройтерс.

Това изказване на Дурасо беше предшествано от друго, в което не ставаше ясно дали обвиненият за наркотрафик Овидио Гусман още е задържан след многочасовата ожесточена престрелка в северния мексикански град Кулиакан.

Най-малко девет души са пострадали при сблъсъците между силите за сигурност и членове на наркокартела "Синалоа", съобщи в. "Миленио" като се позова на ръководителя на регионалното министерство на здравеопазването Ефрен Енсинас.

Сред ранените има шестима служители на силите за сигурност. Губернаторът на щата Синалоа Кирино Ордас съобщи в Туитър, че в момента в Кулиакан "се възстановява спокойствието".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мексиканският наркобос Ел Чапо

САЩ осъдиха на доживотен затвор мексиканския наркобос Ел Чапо

Мексиканският наркобос Хоакин (Ел Чапо) Гусман бе осъден в сряда на доживотен затвор в САЩ без право на помилване, предаде Асошиейтед прес. Присъдата бе произнесена от федерален съдия в Бруклин пет месеца, след като 62-годишният бос на картела..

публикувано на 17.07.19 в 20:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47