Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещернякът Георги Беров: Не знам защо, но все ми е интересно надолу

16-годишната надежда на спелеологията разказва за живота на 1240 метра под земята

7
Георги Беров
Снимка: Иван Русланов

Наскоро по „Хоризонт“ ви разказахме как през лятото трима родни пещерняци участваха в международна експедиция в турската пещера Морджа. Възможно е именно Морджа да стане най-дълбоката пещера в югоизточната ни съседка. Експедицията стигна до 1240 метра дълбочина. За справка - входът на Морджа е на 2140 метра. 

Защо за един пещерняк е важно да не мрънка

Българите, които се спуснаха в пропастта, са русенецът Теодор Кисимов, един от най-опитните ни пещерняци, Диляна Христова от София и 16-годишният столичанин Георги Беров, определян като млада надежда на спелеологията ни. Заедно те прекараха седмица под земята. Ето какво разказа Теодор за Гецата пред колегата ни Таня Иванова:

„Бих казал, че слабо го познавам. Препоръките, които ми дадоха, бяха много добри. И отзивите. (…) Той се справи прекрасно, неочаквано добре за мен като за човек на неговите години. По нищо не отстъпваше на никой от участниците там, даже от повечето турски участници беше по-добър. (…) Ако беше Боян (Боян Петров - бел. ред.), щеше да каже: „Ами той не е мрънкач.“ Да, Гецата не е мрънкач, бих казал и аз. (…) Бих се надявал повече такива младежи като него да има в България“.

Високата оценка за Георги провокира интереса ни към него. Запознайте се със скромното усмихнато момче, което никога не мрънка, а кротичко крачи с обувки, подобни на ходилата на Йети, и мечтае пещерите и върховете да са неотменна част от бъдещето му. Георги Беров заби крак в студиото на „Изотопия“, за да разкаже как е направил същото по-рано в Морджа. 

„Когато ми го предложиха, изобщо се зачудих дали ще успея да стигна до долу. Казаха ми, че е малко по-лесно от една българска пещера – Колкина дупка (най-дълбоката българска пещера - бел. ред.). И реших да отида да видя какво е, защото не съм слизал на такава дълбочина преди. Подготвих се, имах други влизания лятото.“

И се справя. Не мисли за влизането до последно, за да не се притеснява. Абстрахира се от подобни мисли. Всъщност дълбочината от -1240 метра в Морджа не е окончателно определена. Възможно е пещерата да е и по-дълбока. На хората в експедицията просто не им стигнали въжетата, за да проверят колко още могат да се спуснат.

Насаме с ехото в Морджа

Седмица под земята в Морджа няма жива душа, освен участниците в експедицията. Нито прилепи, нито паяци. С Теодор вървят заедно в изцяло новите части и пускат отвеси. Диляна и участник от турска страна картират след тях.

Георги Беров и Диляна Христова в пещерата Морджа, Турция

Отвесче, отвесче, водослив

Гецата описва приключението си, сякаш е разходка. Всъщност Морджа не е най-предизвикателната за него пещера. В Колкина дупка е 2-3 пъти по-трудно. Има отвеси, но има и много тесняци. Въобще – доста по-технична дупка.

Която и да е пропастта обаче, все е влажно, тъмно и студено. Защо тогава е привлечен от пещерите? „И аз се чудя“, казва той с усмивка и допълва: „При всяко слизане ми е кеф до долу и после, когато се сетя какво имам да излизам, се чудя защо съм се наврял долу. И после нещо пак те човърква, че пак искаш да слезеш. Нещо, което не знам защо става, но все ми е интересно надолу.“ 

Интересът се развива паралелно с любовта към катеренето и екстремните спортове въобще. Все пак засега пещерите са по-голямо предизвикателство от върховете.

Бльоджа за вечеря?

Обикновено в раницата за която и да е дупка слагаш спални чували, храна, батерии, топли дрехи, резервни батерии и челници, анкери, спитове, аптечка, обяснява Гецата. На място ядеш каквото си сготвиш. В Морджа хапвали елда и супа. Обаче връх на пещерното гурме е бльоджата – каквото остане, се мята на огъня. 

В лагера си говорели докъде са стигнали и планирали работата за следващия ден. По часовник напасвали времето за почивка. Гледали да стават рано, за да свършат повече работа.

Експедицията до Морджа ще се поднови догодина. Тогава Гецата се надява българите да са повече от трима, както и той самият да отиде отново в Турция. И не само.

Можете да се спуснете в пещерата като чуете цялото интервю с Георги Беров в звуковия файл.

Снимки в галерията - Личен архив на Георги Беров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11