Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственик на свинекомплекс съди БАБХ заради размера на изплатеното му обезщетение

Снимка: БГНЕС

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово е завел дело срещу Българската агенция за безопасност на храните, с което оспорва размера на изплатеното обезщетение за унищожените 18 500 прасета. През август промишлената свинеферма беше засегната от заболяването африканска чума по свинете.

Според собственика на свинекомплекса в Българско Сливово изплатената компенсация от държавата е с един милион лева по-малко. Според Лефтер Лефтеров причината за по-ниското обезщетение, заради което е заведено дело във Великотърновския административен съд срещу Агенцията по храните, е неправилно изчисляване на щетите:

„Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“.

Промишлената свинеферма в Българско Сливово се очаква да възстанови дейността си напролет догодина. Животни ще бъдат доставени от чужбина.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу АЧС

„Над 9,5 млн. лева, в единична ставка от по 300 лева, са раздадени на стопани, за да могат да извършват почистване и дезинфекция на задния двор. Над 32 хил. лични стопанства получиха такова подпомагане“. Това заяви пред БНР Силвия Василева,..

публикувано на 21.10.19 в 08:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски..

публикувано на 04.07.24 в 15:11
Николай Марков

"Величие" призова Николай Марков да освободи поста на председател на ПГ

Ръководството на партия "Величие" официално призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание.  В публикувано на сайта на..

публикувано на 04.07.24 в 15:10
Илхан Андай

Илхан Андай: Яваш-яваш Доган ще нареди пъзела

Яваш-яваш Ахмед Доган ще нареди пъзела . Нещата са вече под контрол . С тази констатация журналистът Илхан Андай започна коментара си за случващото се през последните дни в ДПС и уточни: " Почетният председател ще разбере, че е жертва на..

публикувано на 04.07.24 в 15:09
Протестиращи фармацевти в Хасково -  4 юли 2024 г.

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за..

публикувано на 04.07.24 в 14:41
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден..

публикувано на 04.07.24 в 14:15
Адриан Антонов (със сакото) и адвокат Марковски.

Прокуратурата поиска поне 10 г. затвор за 19-годишния Адриан, причинил смъртта на Ани и Явор

Прокуратурата поиска минимум 10 години затвор за 19-годишния Адриан Антонов за смъртта на годениците Ани и Явор. Родителите на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов настояват за максимално наказание, което според Наказателния..

публикувано на 04.07.24 в 14:12

Опровергаха информации в Румъния за затваряне на Дунав мост по време на ремонта му

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов...

публикувано на 04.07.24 в 13:48