Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия номинира консервативна икономистка за втори човек в ЕЦБ

Изабел Шнабел (втората отдясно наляво) е германската кандидатура за Управителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще номинира университетската преподавателка Изабел Шнабел за член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи днес информиран източник, цитиран от Ройтерс.

Шнабел, която миналия месец защити ЕЦБ на фона на множеството критики за най-новия пакет стимули на банката, ще стане втората жена в 25-членния управителен съвет след новия президент на институцията.

Изабел Шнабел, която е член на германския съвет на икономическите експерти (известен като "Съвета на мъдреците" - бел. ред.), ще замени Сабине Лаутеншлегер, която подаде оставка от управителния съвет на ЕЦБ миналия месец, след като неуспешно се противопостави на политиката на стимули на финансовата институция.

Макар членовете на съвета на ЕЦБ да се назначават от европейските лидери, Германия де факто има постоянно място в управителния съвет на ЕЦБ, така че нейният кандидат на практика има осигурено одобрение, отбелязва "Ройтерс".

Шнабел, която е сочена за консервативен политик и експерт по паричната политика, заяви миналия месец, че най-новият пакет от стимули на ЕЦБ е твърде голям, но е в правомощията на банката.

Президентът на Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман открито критикува решението на ЕЦБ, но Шнабел защити банката, предупреждавайки, че прекалените критики ще подкопаят доверието в институцията.

От 1 ноември поста на президент на ЕЦБ се поема от французойката Кристин Лагард, доскорошна шзпълнителна директорка на Международния валетен фонд, заменена от Кристалина Георгиева. Лагард наследва на поста Марио Драги, който беше начело на институцията от 2011 година.

Германия също имаше кадидатури за шеф на ЕЦБ, но се съгласи на компромис, в резултат на който Урсула фон дер Лайен беше номинирана за председателка на Европейската комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС в у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО. В предаването "Нещо повече" директорът на агенцията Първан..

публикувано на 01.10.24 в 18:14
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Разширяване на конфликта в Близкия изток носи опасност от допълнителна радикализация

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като "огромна трагедия" разрастването на конфликта в Близкия изток. В първото си интервю за започващия днес втори мандат, дадено съвместно за БНР и БНТ, Георгиева коментира, че засега икономическите последици са основно за страните от региона. Започва вторият..

публикувано на 01.10.24 в 17:59

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е огненият фронт, а силният вятър разпространява пожара. Разраства се пожарът на полуостров..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

"Светулки RUN" ще озари Борисовата градина за седма поредна година

Тази вечер Борисовата градина в София ще бъде озарена от челниците и фенерчетата на участниците в бягане, което има за цел да подкрепи трудноподвижни или незрящи хора. Инициативата се организира за седма година от Софийски планински клуб и ще събере средства за Фондация “Очи на четири лапи” и единственото в България Национално читалище на..

публикувано на 01.10.24 в 17:32

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда

На път към София вече е и втората група българи, която поиска да напусне Ливан.  Правителственият "Еърбъс" със сънародниците ни на борда излетя от Бейрут след 17.00 часа днес и се очаква да кацне в София след 19.00 часа.  Вчера държавата изведе безопасно по въздух 89 души. Очаква се днес да се приберат над 60 българи. Те ще бъдат посрещнати..

публикувано на 01.10.24 в 17:25
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Големият въпрос е интегрирането на радикалните партии в демократичната политическа система

Победата в Австрия на Партията на свободата постави поне два фундаментални въпроса - какво е бъдещето на санитарния кордон за изолиране на тези по-радикални и по-крайни партии, може ли този подход да продължи, когато тези партии печелят мнозинства и по-големият въпрос е как тези партии ще бъдат интегрирани в демократичната политическа система и как..

публикувано на 01.10.24 в 17:22

Румъния официално отговаря на всички условия за премахване на американските визи

Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъдат премахнати американските визи за нейните граждани, обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару.  Според него "първите румънци ще могат да пътуват безвизово до САЩ още през първата половина на следваща година".  "Очакваме също скоро да има повече директни полети между..

публикувано на 01.10.24 в 17:13