Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимен курорт в Австрия предизвика гнева на екоактивисти заради сняг от миналата година

Мъж снима затворен път със знак, предупреждаващ за опасност от лавини край Унтертаурен в австрийската провинция Залцбург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екоактивисти реагираха остро, след като зимен курорт в Австрия отвори врати по-рано със сняг, запазен от миналата година.

Според тях, съхраняването на снега, покриващ понастоящем 700-метрова писта, е прахосване на енергия.

Според собственика на курорта обаче, рециклираният сняг не оказва влияние върху климатичните промени, и допълва, че би било по-скъпо да се произведе изкуствен сняг, в случай че естественият не е достатъчен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

Разговорите за кабинет започват още днес, ГЕРБ-СДС изпратиха покани до парламентарните формации

От ГЕРБ-СДС изпратиха покани за срещи до парламентарно представените сили в новото Народно събрание - с цел излъчване на експертно правителство. Преговорният екип в състав Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова се очаква да проведе разговори днес с три формации - ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и  "Възраждане"...

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева. Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за издаването ѝ има нови данни от извършени проверки, които установяват нередовни доставки, забавяне или..

публикувано на 17.06.24 в 10:09

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение..

публикувано на 17.06.24 в 10:05
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да отбележим началото на жътвата в област Монтана", поясни председателката на съюза Веселка Василева...

публикувано на 17.06.24 в 09:36

Георги Стоянов: Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието , предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните. Инициативата не е нова , уточни пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. И сега има държавна..

публикувано на 17.06.24 в 09:33

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно, където през неделния ден аварира помпа от кладенец при река Бистрица и цялото село бе без вода, каза кметът Пламен Илиев. Екипи на "Кюстендилска вода" работиха през целия ден. Водопроводът на Соволяно е полаган през далечната 1934 г. Наложило се да бъде доставен резервен..

публикувано на 17.06.24 в 09:33