Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художник от Дряново издаде книга за любимата му автомобилна марка

Младият художник от Дряново Стефан Иванов, нарисувал повече от 2 хиляди скици на ретро автомобили, издаде книга, която проследява историята на любимата му автомобилна марка.

Томчето съдържа 168 страници.

Първата част на книгата проследява началото на историята. От компанията "Лаурин и Клемент", създадена през 1895 г. до самия й край през 1929 г.

Втората част на книгата младият художник от Дряново посвещава на развитието на автомобилната марка.

В книгата е представена подробна история за създателите, най-изявените механици, състезателите, рекордите, събитията преди, по време и след Първата световна война.

Представени са почти всички модели, нарисувани от Стефан Иванов, който повече от 10 години поддържа хобито си и пресъздава ретро коли с молив върху хартия, при това с фотографска точност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високите пенсии са в София - средно около 1000 лв., най-ниските - в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

По-рано премиерът Димитър Главчев изрази разочарование, че отговорната за разчистването на терена фирма не е работила през последните дни: "Тоест, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как може те да бъдат бламирани, защото разбрах, че днеска вече са предприети такива дейности. До последния ден, до който е това служебно..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.  Твърденията, че България..

публикувано на 05.06.24 в 13:08