Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Британците изпитват агресивна скука към Брекзит

Мария Спирова
Снимка: Личен архив

„Хората във Великобритания искат развръзка, а не този ужас без край. Никой не си представяше, че този референдум за Брекзит ще генерира този ядрен полуразпад на британското общество. Затова тези избори бяха неизбежни, но времето, в което ще се проведат не е добро. Тези избори ще бъдат заместител на референдума“. Това коментира пред БНР журналистът Мария Спирова.

„Британците изпитват агресивна скука към тази тема. Никой във Великобритания няма картина за ясните загуби, тъй като те не са на дневен ред“, допълни Спирова в предаването „Преди всички“.

Според нея в какъвто и смисъл да се стигне до Брекзит, то той няма да е добър за тази държава:

„Това всички го знаят, но има хора, които не искат да преглътнат този хап“.

Спирова подчерта, че Борис Джонсън е искал избори по-рано:

„Той ги иска още от началото на своето назначаване, защото той не е избран лидер, той е избран от част от партията си. И за него е важно да получи тази популистка легитимност, която да му позволи да излезе и да каже: „Народът, това съм аз“. Той в момента не може да си присвои този последен елмаз в короната. За него е важно да го направи, защото иначе не може да има Брекзит, без пълно сливане на волята на народа от референдума и пълно сливане на волята на народа, който казва – ти си нашият водач“.

Мария Спирова прогнозира, че след изборите на 11 декември „ще има или тънък превес на торите, или отново парламент с подобно разпределение, каквото има в момента, който блокира всякакви нормални решения“.

Интервюто с Мария Спирова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп

Тръмп критикува Брекзит сделката на Джонсън

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди в четвъртък, че споразумението за Брекзит на Обединеното кралство с Европейския съюз може да бъде пречка за постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания след излизането на..

публикувано на 31.10.19 в 20:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин...

публикувано на 20.10.24 в 09:08
Бейт Лахия, 8 декември 2023 г.

Властите в Газа съобщиха за над 70 жертви на израелски удари

Властите в Газа съобщиха за най-малко 73-има загинали при израелски удари по град Бейт Лахия. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи в северната част на Ивицата Газа. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на..

публикувано на 20.10.24 в 09:02

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата..

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени..

публикувано на 20.10.24 в 08:25