Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираните за наградите MMETA: Новите звезди на ирландския инди пост-пънк небосклон – Fontaines D.C.

Церемонията по връчването на наградите ММЕТА (или Music Moves Europe Talent Awards) предстои в средата на януари следващата година в Грьонинген, Холандия. Тя е част от съпътстващата програма на един от най-големите музикални форуми в Европа - Eurosonic Noorderslag.

Всяка година компетентно жури избира няколко изпълнители, които да получат тези награди, а един от всички 16 номинирани ще спечели и специалната награда на публикатa.

Тази награда се определя след гласуване на сайта на наградите, а награда има и за гласувалите – самолетни билети до Холандия и обратно, две нощувки, пълен достъп до фестивала Eurosonic Noorderslag (15-18 януари 2020г.), както и посещение на церемонията по връчването на наградите MMETA, която ще се проведе на 17 януари. Още по-приятната изненада е, че наградата е за двама, така че всеки гласувал има шанса да сподели това страхотно преживяване с любим човек. Повече информация може да намерите на сайта на наградите.

В следващите седмици ще ви представим всеки един от 16-те номинирани изпълнители.

Днес летим към ирландската столица Дъблин за да се срещнем с една от най-младите, но бързо набиращи височина банди там - Fontaines D.C..

Карлос О‘Конъл, Конър Кърли, Том Кол, Гриън Чатън и Конър Дийгън се срещат в университета, който посещават именно в Дъблин където вдъхновени от местната конктра-културата създават тази страхотна инди пост-пънк формация.

Всъщност първата им съвместна работа не е свързана с музика, а с поезия. Обединени от любовта и интереса към писане и четене, момчетата издават 2 стихосбирки – „Vroom” и “Winding”. Любопитното е, че нито един от тези текстове не е превърнат в песен. Единствено парчето “Television Screens” първоначално е било замислено като поема, но в процеса на писане решават, че ще е по-добре да го превърнат в текст към парче.

Името на групата идва от един от героите във филма „Кръстникът“ – певецът и кинозвезда Джони Фонтейн. Впоследствие добавят инициалите D.C., след като разбират че вече има банда от Лос Анджелис със същото име, а самото съкращение идва от Дъблин Сити.

През първите 2 години от съществуването си, групата се самопродуцира, но това не повлиява на творческата им енергия и издават няколко сингли. Първият е “Liberty Belle” 2017-а, последван от сплит-сингъла „Chequeless Reckless / Boys In Better Land” и още едно парче – “Тоо Real”. В края на 2018-а групата подписва договор с лейбъла “Partisan Records”, а през април тази година излезе и първият им съвместен проект - дебютният албум на бандата “Dogrel”.

В момента Фонтейнс са на голямо турне, в което групата ще представи тяхната музика на цели 50 сцени в Ирландия, Европа и Северна Америка, а преди няколко месеца бяха и сред участниците на легендарният "Glastonbury Festival".

Чуйте тяхната музика, а ако ви харесат, гласувайте за тях, защото наградата си заслужава.

Гласуването продължава до 15 ноември!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15