Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден в памет на жертвите от катастрофи

| обновено на 17.11.19 в 17:37
Снимка: БГНЕС

В православните храмове у нас бяха отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти. Поводът е Световният ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото е „Животът не е резервна част“.

В София панихидата беше в храм-паметник "Св. Александър Невски", а на нея присъства и ръководството на МВР. Според вътрешния министър Младен Маринов българите остават нетолерантни шофьори:

"Тази година, като статистика, може би се движим така, както миналата година, въпреки че миналата година имаше 70 човека по-малко загинали, което беше отчетено като положителна тенденция. За съжаление тази година, въпреки всички усилия, не можем да се похвалим със сериозно намаление. Напротив! Октомври го отчетохме като един много тежък месец по отношение на пътната безопасност".

Над 43 000 шофьори са глобени в започналата от началото на месеца акция "Зима", обяви министърът.

Жертвите от катастрофи в Ловешко са се увеличили с 50% в сравнение с миналата година. 

В Ловешка област жертвите от катастрофи са се увеличили с 50 на сто в сравнение с миналата година. Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Ловеч, главен инспектор Николай Недялков съобщи, че от началото на годината в областта са станали близо 530 ПТП, от които 201 са тежки. Загиналите са 241 с 8 повече от същия период на миналата година. Ранените са почти 300, с над 50 повече. Недялков обобщи и най-честите причини за катастрофите:

„Несъобразената скорост с атмосферните и пътните условия, надценяване на собствените възможности на водача, неправилно изпреварване.“

Доброволци от младежката организация на БЧК раздаваха в Ловеч листовки за безопасно движение на водачите в съвместна акция с пътна полиция и областната администрация

В митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив също беше отслужена панихида за загиналите в катастрофи. От началото на годината на територията на областта са регистрирани 734 пътни произшествия с 52-ма загинали и 952 ранени. В сравнение с миналата година катастрофите с ранени са с 92 по-малко. Намаление има и при жертвите – с 16, както и на ранените – с 109. Движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно са основните причини за катастрофите, сочи анализа на Пътна полиция - Пловдив.

В Добрич панихидата бе в храма "Света Троица", в чийто двор е издигнат Оброчен кръст от гранит и мрамор в памет на загиналите по пътищата. 

В Сливен - доброволци от БЧК също раздаваха брошури с правила за безопасно шофиране.

В Симеоновград денят бе отбелязан с конкурс за рисунки, който се организира всяка година в памет на загиналите 6 деца, които през 2011 година намериха смъртта си на тротоар, блъснати от пиян шофьор. Родителите на Трифон, Яница, Милен, Евгени, Гошо и Красимир са сред инициаторите на националния конкурс за детска рисунка "Стоп на войната по пътищата". Майката на Трифон обясни: "От най-малка възраст да осъзнаят, че това, което се случва по пътищата, а именно убийства и катастрофи, е пагубно. Да се учат да се пазят, да предпазят обществото -това е целта на изложбата. Призоваваме всички, да бъдем толерантни на пътя и да спре войната по пътищата".

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември с решение на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 г.

Приблизително 1 350 000 души в света загиват всяка година при пътнотранспортните произшествия. Всяка седмица в страните от Европейския съюз има около 500 смъртни случая, следствие на катастрофи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06
Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че Израел е преминал "всички червени линии"

37 са досега жертвите на координираните експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан. Ранените са над 3500, съобщи министърът на здравеопазването Фирас Абиад.  Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че е преминал "всички червени линии" и обеща  да отмъсти за нападенията . За повишен риск войната в Близкия изток..

публикувано на 19.09.24 в 18:52
Алекс Алексиев

Всеки път, когато влизаме в Украйна, е тъжно и емоционално, но украинците са с несломим дух

На 21 септември България ще се включи в Обща молитва за мир, в която участват популярни личности от цял свят.  "О рганизира се от фондацията "Калпатару". Религията няма значение – ще се включат християни, мюсюлмани, будисти", обясни пред БНР а ктьорът Алекс Алексиев, който скоро се върна от Украйна. "Всеки път, когато влизаме в Украйна, е..

публикувано на 19.09.24 в 18:40
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

В прощална реч Йенс Столтенберг предупреди САЩ и Европа да останат обединени

В прощална реч генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Съединените щати и Европа да останат обединени и да загърбят изолационизма. Призивът му идва когато европейските съюзници на Вашингтон се притесняват, че бившият президент Доналд Тръмп може да разхлаби ангажимента на ключовата сила САЩ към Алианса, ако спечели изборите през ноември...

публикувано на 19.09.24 в 18:25
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Мисля, че този път ще положат усилия да има кабинет

"Мисля, че този път ще положат усилия да има кабинет . Чувам го, виждам  го. И Борисов, и ПП-ДБ имат някаква формула ". Това заяви пред БНР Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл Болкан". Той коментира и случващото се в ДПС. " Доган щ е трябва да контраатакува, защото бавно и полека иницативата мина изцяло на страната на Пеевски"...

публикувано на 19.09.24 в 18:20