Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш външен министър на Малдивите взел $2 млн. за признаването на Косово

Работник поставя знамето на Косово в центъра на Прищина за 20-ата годишнина от края на войната и влизане на войски на НАТО в провинцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Медиите в Малдивската република съобщиха вчера, че депутат в местния парламент е поискал разследване на твърдения, че бившият външен министър Ахмед Шахид е взел два милиона долара подкуп за признаване на косовската независимост, съобщава сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на прищинския "Зъри".

В искането за разследването се настоява и за преразглеждане на решението за признаване на Косово.

В документа е цитирано и изявление на косовския външен министър Беджет Пацоли, в което признава, че е харчил пари в лобирането за признаване на косовската независимост.

Малдивите признаха Косово през февруари 2009 г., близо година след обявяването на независимостта му от Сърбия.

От едностранното обявяване на независимост на 17 февруари 2009 година Косово е признато за суверенна държава от 99 страни в света (от общо 193 членки на ООН). Според официалния сайт на Министерството на външните работи броят на призналите независимостта на Косово страни е 116.

Преди една седмица Гана обяви, че решението за признаване на косовската независимост е било прибързано и страната го оттегля, като се надява, че други страни също преразгледат своята позиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов ръст на заболелите от варицела в Монтанско

Отново ръст на заболелите от варицела в Монтанско. За седмица случаите са се увеличи почти двойно. За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. Със скарлатина са двама. Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са..

публикувано на 14.05.24 в 10:46
Протест на студенти и учители в Солун, 8 февруари 2024 г.

Стачка на учителите в Гърция

24-часова стачка на учителите в Гърция. Те протестират срещу системата за оценяване на труда им. Масово е участието днес на гръцките учители в средното образование в стачката, обявена от синдикатите. Преподавателите протестират срещу условията за оценяване на работата им, които според тях, са субективни и затрудняват учебния процес. Много..

публикувано на 14.05.24 в 10:36

По великденските проверки БАБХ затвори обекти и спря продажбата на 200 000 яйца

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила 7 търговски обекта и е забранила продажбата на близо 200 000 яйца по време на извънредните проверки,направени около Великден и Гергьовден. Възбранени са още близо тон и половина месо и 60 кг храни от неживотински произход, обобщават инспекторите. Най-честите нарушения, заради..

публикувано на 14.05.24 в 10:34
Ивайло Иванов

Започна заседанието за пенсиите в НОИ, министърът внася 11% увеличение

Започна заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на което трябва да бъде взето решение за увеличението на пенсиите от 1 юли. Служебният социален министър Ивайло Иванов потвърди преди заседанието намерението си, което оповести още вчера, че ще внесе предложение ръстът на пенсиите да е с 11%. В Закона..

публикувано на 14.05.24 в 10:05
Петър Лазаров

Петър Лазаров: Трудно е човек да престане да върви по една утъпкана пътека

Трудно е човек да престане да върви по една утъпкана пътека . Това сподели пред БНР графикът Петър Лазаров. Днес в столичната галерия "ГрафикАрт" се открива негова изложба, посветена на Китай. Тя ще остане там до 6 юни.  Петър лазаров определя себе си като себе си номад. " Единственото нещо, което съм правил продължително и без..

публикувано на 14.05.24 в 09:56
Демонстрация на бойци на

"Хамас" с план за разполагане на своя база в Турция и атаки в съседни страни

Ислямисткото палестинско движение "Хамас" е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия. Документ,..

публикувано на 14.05.24 в 09:42
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18