Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Стефан Данаилов

| обновено на 27.11.19 в 17:57
4
Стефан Данаилов е носител на множество български и чуждестранни награди.
Снимка: БГНЕС

Стефан Данаилов е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия, където 76-годишният актьор беше приет за лечение преди време.

Актьорът дълго време беше поддържан в медикаментозна кома. Той страдаше от тежко онкологично заболяване.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Дебютът му в киното е през 1956 г., когато той е едва 13-годишен, а 27-годишен влиза в ролята на майор Деянов в „На всеки километър“.

Следват филмите "Князът" и "Черните ангели", които му носят още по-голяма популярност. За участието си в тях той е удостоен през 1969 г. с наградата за най-добра мъжка роля от фестивала на българското кино "Златната роза" във Варна. 

През 1966 г. завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство „Кръстьо Сарафов“, където през 1988 г. започва да преподава. През 1995 г. е избран за доцент, а през 1999 г. за професор.

Бил е депутат в 9-ото Народно събрание (1986-1990), в 39-ото и 40-ото Народно събрание (2001-16 август 2005), в 41-ото, 42-ото и 43-ото Народно събрание (2009-2017). От 19 април 2017 г. е депутат в 44-ото Народно събрание. От 16 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. е министър на културата в кабинета на Сергей Станишев. 

През 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за държавен глава Ивайло Калфин от БСП.

Стефан Данаилов и съпругата му Мария бяха заедно от 1963 г. до смъртта ѝ през 2014 г. Той има син от актрисата Ирен Кривошиева - Владимир Данаилов (р. 1986 г.), както и доведен син от брака си с Мария - Росен Цанков.

Миналата година той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.

През август т.г. бе приет в болница в Бургас, откъдето бе преместен в болница в София. На 9 октомври бе приет във ВМА. 

В своята дългогодишна творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди.

Една от култовите роли, с които ще бъде запомнен, е тази на автоинструктора Яким Донев в „Дами канят“.

Последното интервю на емблематичния български актьор пред БНР можете да чуете в звуковия файл.

Поклонението ще бъде на 2 декември от 11:00 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

„Стефан Данаилов не се страхуваше да бъде и чувствителен, и твърд и решителен, и инат. Малко личности могат да остареят така достойно пред своята публика. Неговият характер му помогне да се върне на сцената след трудните моменти в живота си”, сподели в предаването „Нещо повече“ Георги Тошев, журналист и автор на книгата за Стефан Данаилов „Романът на моя живот“.

„Той беше легенда за студентите и неговото място е незаменимо“. Това каза проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, където Стефан Данаилов преподаваше.

Поклон пред паметта му!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Стефан Данаилов

Стефан Данаилов е приет във ВМА

Актьорът Стефан Данаилов е приет във Военномедицинска академия. Това потвърдиха за "Хоризонт" от лечебното заведение.  От там отказаха да уточнят причината за приема, както и подробности за здравословното му състояние. 

публикувано на 09.10.19 в 14:41
Стефан Данаилов

Сава Драгунчев: Стефан Данаилов ми даде крила

„Ще го запомня с това, че е важно да бъдеш, когато и да било, където и да било. Важното е да бъдеш. Защото другото е лесно, другото е безсмислено някак си. Ако си, това означава, че си правил нещо и има смисъл да си там, където си. Той беше такъв..

публикувано на 27.11.19 в 10:52

Катето Евро: Стефан Данаилов ще остане завинаги любимец на публиката

Стефан Данаилов беше учител във всеки смисъл на думата, каза пред БНР актрисата Катерина Евро. В предаването "Преди всички" тя си спомни с болка за своя приятел, който почина тази нощ:   „Той имаше много щедър характер. Той беше щедър човек...

публикувано на 27.11.19 в 10:40

Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на Стефан Данаилов

С едноминутно мълчание в памет на Стефан Данаилов започна заседанието на депутатите в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че именитият актьор и общественик е изградил завладяващи образи,..

публикувано на 27.11.19 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от..

публикувано на 17.06.24 в 20:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции..

публикувано на 17.06.24 в 19:55

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто..

публикувано на 17.06.24 в 19:26