Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите на бегаческото общество бяха раздадени за седма поредна година

Организатори и част от наградените
Снимка: KrisoK Photography



За седма поредна година бяха раздадени Годишните награди на бегаческото общество.

В началото - събитие, организирано на шега от няколко любители, днес връчването на отличията вече е традиция и е чакано с интерес от бягащите хора в България.

Първо, членовете на една от най-големите Фейсбук групи за бягане у нас нaправиха предложения, после жури от активни състезатели и треньори отся финалистите. Победителите бяха избрани с таен вот от журито и получиха своите награди на церемония в София. 

За най-силен бегач отличието носи името “Машина”. При жените това е 44-годишната Мая Танева, която победи по 160-километровите трасета на “Персенк Ултра” и “Пирин Ултра”, а при мъжете - Пирин Галов.
45-годишният ултрамаратонец взе наградата в още една категория - “Ветеран на годината”. При жените-ветерани беше отличена Анета Ралчева.

Награда за “Честна игра” получи младата надежда на родния скайрърнинг Александър Спасов, а за “Пейсър на годината” - Калин Стоянов.

"Говори се за пейсъра, че е човек, който е стартирал прекалено бързо и после е преминал в режим НМСП (“Не мога да се прибера”), защото се е надценил. И този човек обикновено причаква някой състезател, за да се закачи и да се прибере с него до финала, за да бъде герой-пейсър, а не просто някой фалирал по трасето. Това най-вероятно не важи за нашите пейсъри тази вечер" - каза при връчването на наградите Иван Димитров, който, заедно с още един Иван Димитров, организира церемонията.

За “Оригинален гърчопис” беше отличен - Цоньо Пенев. В категорията “Избухване” - Мария Николова, която тази година в “Орехово Ултра” надбяга и мъжете, при това с рекорд. (В 50-километровата дистанция, с 2540 м денивелация, Мария подобри рекорда си по трасето с 15 минути и завърши с време 5 часа и 20 минути. Първият при мъжете - Росен Русев, пристигна на финала 5 минути по-късно).

Максим Стоименов взе наградата “Прогрес” при мъжете:

“Най-големият прогрес за мен за годината беше, че намерих толкова много приятели сред жулистанци (клуб "Жулистан" - бел.ред.) и сред всички вас, така че, да не забравяме, че това е, което ни дърпа напред - приятелството” - каза Стоименов при получаване на наградата. 
При дамите с най-голям прогрес тази година е била Гергана Малчева.

Наградата за “Дебют на годината” при мъжете отиде при Стефан Иванов, а при жените - при Мая Малканова.
“Организатор на годината” е за хората, които стоят зад “5 км рън”, а най-голямо оживление предизвика призът “Модна икона”. На високите критерии на взискателното жури отговориха Васил Динев - "Модна икона" при мъжете, и Каролина Калибацева - "Модна икона" при дамите.

Репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета етапна победа за Тадей Погачар в Джирото

Лидерът в генералното класиране в Обиколката на Италия Тадей Погачар от отбора на Обединените арабски емирства постигна третата си етапна победа в състезанието. В осмия етап той измина най-бързо 152-километровата дистанция от Сполето до Прати ди Тиво, като финишира за 4 часа, 2 минути и 16 секунди. Словенецът, който спечели и вчерашния индивидуален..

публикувано на 11.05.24 в 18:38

Магомед Рамазанов е на победа от олимпийска квота

Българският национал Магомед Рамазанов направи перфектна серия от победи с техническо превъзходство на олимпийските квалификации по борба в Истанбул, а Миглена Селишка преодоля първите две от общо четири съпернички за квота за Париж 2024.  Рамазанов, победител от рангкинг сериите в Загреб през януари, спечели с по 10:0 срещу Иварс Саумосонок (Латвия),..

публикувано на 11.05.24 в 18:28
Майорка победи Лас Палмас с 1:0

Майорка си гарантира оставането в елита на испанския футбол

Отборът на Майорка може да се счита за сигурен участник в Ла Лига и през следващия сезон, след като в мач от 35-ия кръг успя да победи като домакин Лас Палмас с 1:0. Единственото попадение в срещата вкара Джовани Гонсалес в 29-ата минута. Успехът е първи за островитяните от шест седмици и с него те се изкачиха на 15-о място в..

публикувано на 11.05.24 в 17:23
Дара Малинова

Дара Малинова е шампионка в многобоя при девойките

Дара Малинова от София Спорт-2017 спечели титлата в многобоя при девойки старша възраст на държавното първенство по художествена гимнастика категория "Елит" и приз "Мария Гигова", което се провежда в зала "София. Днес най-добрите 30 състезателки във всяка възрастова група играха съчетания с бухалки и с лента, след като вчера представиха тези..

публикувано на 11.05.24 в 16:44
Манчестър Сити е лидер след 4:0 над Фулъм

Манчестър Сити е лидер след 4:0 над Фулъм

Отборът на Манчестър Сити е все по-близо до четвърта поредна титла във Висшата лига на Англия по футбол след победа с 4:0 като гост над Фулъм в предпоследния 37-ми кръг. Успехът позволи на "гражданите" да излязат на върха в класирането с 85 точки, с две повече от втория Арсенал, като и двата отбора имат по още два мача до края на сезона...

публикувано на 11.05.24 в 16:41
Рафаел Надал

Рафаел Надал взе само четири гейма на Хуберт Хуркач в Рим

Десеткратният шампион Рафаел Надал отпадна във втория кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим. Испанецът отстъпи с 1:6, 3:6 пред поставения под номер 7 в схемата Хуберт Хуркач от Полша. Надал, който в последните две години се бори почти постоянно с различни физически проблеми, изигра мач, който беше много далеч от зададените..

публикувано на 11.05.24 в 16:20
Гергана Топалова

Гергана Топалова на финал срещу туркиня в Бостад

Гергана Топалова се класира за финала на турнира по тенис на клей в шведския град Бостад с награден фонд 25 000 долара. В полуфиналите поставената под номер 2 българка сломи съпротивата на румънката Ирина Фетакау с 6:4, 6:3 за час и 23 минути. 24-годишната Топалова направи обрат и в двата сета на мача, като особено впечатляващ бе този в..

публикувано на 11.05.24 в 15:13