Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Дамянов: Управляващите налагат модела „който има пари, ще се лекува“

Снимка: Ани Петрова, БНР

Ще бъдат ли нарушени правата на хронично болните, ако проектът на Националния рамков договор бъде приет и се реши, че НЗОК ще заплаща не повече от два медикамента за домашно лечение?

Пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса и представител на Националната пациентска организация, заяви, че вече се е запознал с проекта за промени в Националния рамков договор.

„Това, което Касата каза, че не би следвало лекари и пациенти да се притесняват, не е вярно. Предложените промени сочат, че хронично болните няма да могат да бъдат лекувани с повече от две лекарства. Това, което за нас наистина представлява проблем, е , че управляващите посредством Касата се опитват да налагат модела „който има пари ще се лекува, който няма - няма да се лекува“, заяви адвокат Дамянов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той подчерта, че т.нар. финансиране на НЗОК на практика не е даване на пари: „Това са паричните вноски на българските граждани, които си плащат редовно здравно-осигурителните вноски. Това е насочване на този ресурс, който българският гражданин съвестно плаща от джоба си или работодателят му го заделя и го вкарва в бюджета“.

Според Андрей Дамянов в този си вид Рамковият договор действа против интереса на пациента и на лекуващия го лекар.

„НЗОК ще плати само две или максимум три лекарства за този пациент. Знаем много добре какво е състоянието на българския гражданин в масовата си част – той просто няма да може да си позволи да плати останалите лекарства и на практика няма да може да си позволи да се лекува“, коментира адвокат Дамянов.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лекари предупреждават, че на хронично болни може да се наложи да плащат за повечето лекарства

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупреждават, че в проекта за Рамковия договор за 2020 година има текстове, които ограничават правото да се лекуват хронично болните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Здравната каса...

обновено на 12.12.19 в 12:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото..

публикувано на 29.09.24 в 22:11

За нови жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан

За нови десетки жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан, цитирани от АФП. Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала 21 души са загинали, а други 47 са били ранени при..

публикувано на 29.09.24 в 20:36
Фридрих Мерц

Мерц: Трябва да направим всичко възможно, за да стане продължаването на войната безнадеждно за Русия

Западът не си поставя за цел да победи Русия в конфликта с Украйна. Това заяви кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц в интервю за германския таблоид "Билд".  Според него Украйна трябва да възстанови суверенитета над територията..

публикувано на 29.09.24 в 19:58

Украйна потвърди удар във Волгоградска област на Русия

От украинската армия потвърдиха информацията за нанесен удар през изминалата по руски ракетно-артилерийски арсенал край селището Котлубан във Волгоградска област.  "Ден преди удара в арсенала е пристигнал ешелон с ирански ракети. Военният обект е бил..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Петролни резервоари горят на пристанището в Ходейда, Йемен, архив, 20 юли 2024

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен. Под ударите на израелските бомбардировачи се оказа пристанището на Червено море Ходейда, което е под контрола на йеменските хути. Според местни източници на агенция Ройтерс са били поразени..

публикувано на 29.09.24 в 19:20
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание...

публикувано на 29.09.24 в 18:37