Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Боинг“ спира производството на модела 737 Max от януари

| обновено на 17.12.19 в 12:47
Снимка: Ройтерс

Компанията "Боинг" (Boeing Co.) обяви, че ще спре временно производството на своя модел реактивен пътнически самолет 737 Max от януари догодина на фона на ескалиращата криза, пред която е изправен аерокосмическия гигант и която криза може да се пренесе и върху глобалната космическа индустрия.

Компанията обяви в понеделник вечерта, че планира да спре от януари производството на 737 Max, след като сглобяваше по едва около 40 самолета месечно в завода си близо до Сиатъл, откакто този самолет беше принудително приземен по целия свят през март след две фатални катастрофи с този модел в рамките на пет месеца. При двата смъртоносни инцидента в Индонезия и Етиопия загинаха всички 346 души на борда.

"През целия период на спирането на полетите на 737 Max "Боинг" продължи да строи нови самолети и в момента има около 400 самолета на склад. Беше взето решение да се приоритизира  доставката на складираните самолети и от следващия месец да се спре временно производството на 737 Max", се казва в изявлението на компанията, цитирано от ДПА.

Решението на "Боинг" потвърждава информация на "Уолстрийт джърнъл" от началото на седмицата, че компанията ще спре временно или ще преустанови производството на проблемния си самолет поради по-дълъг от очакваното процес на повторно одобрение на машините 737 Max за полет от страна на регулаторните органи не само в САЩ, но и по целия спад.

Базираната в Чикаго компания играе важна роля в американската икономика, тъй като това е най-големият американски промишлен износител и един от най-големите частни работодатели в страната, а самите самолети от модела Max бяха най-продаваните.

В самолетостроителния гигант работя около 12 000 работници в завода за сглобяване на 737 Max в Рентън, щата Вашингтон. Производството на 737 Max също така допринася за още хиляди работни места в мрежа от над 600 доставчици и стотици други по-малки фирми в световната верига за доставки на Max.

"Боинг" заяви, че планира да пренасочи работниците си и не очаква прекъсвания на производствения процес на компанията или пък съкращения. Компанията не представи подробности относно очакваната продължителност на спирането на производството на 737 Max, което ще повлияе сериозно на доставчиците по целия свят.

Кризата със самолета създава поредица от проблеми и за “Боинг“ и за американската индустрия, но се оказва добра за основния конкурент “Еърбъс“.

За първата половина на годината доставките за “Боинг“ са паднали с 37%, а тези на “Еърбъс“ са се увеличили с 28.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрация на бойци на

"Хамас" с план за разполагане на своя база в Турция и атаки в съседни страни

Ислямисткото палестинско движение "Хамас" е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия. Документ,..

публикувано на 14.05.24 в 09:42
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със..

публикувано на 14.05.24 в 08:17