Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Да не чакаме да са добри с нас, преди ние да направим добро

В коледното си послание светият отец призова за хармонично съвместно съществуване

| обновено на 25.12.19 в 14:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В традиционното си коледно послание "Урби ет орби" /"Към града и към света"/ папа Франциск отправи призив за хармонично съвместно съществуване. Главата на Римокатолическата църква защити мигрантите и призова за мир.

Папа Франциск призова света да остави светлината на Коледа да проникне в „тъмнината на човешките сърца“, която води до религиозно преследване, социална несправедливост, въоръжени конфликти и страх от мигранти.

В традиционното си коледно обедно послание "Урби ет орби" от централния балкон на базиликата "Св. Петър" папата заяви, че се моли народът на Венецуела да получи помощта, от която се нуждае.

За Франциск, избран през 2013 г., това е седмото честване на Рождество.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В снощното си послание към вярващите, по време на тържествената литургия в базиликата "Св. Петър", папа Франциск възхвали безкористната християнска щедрост и призова вярващите да правят добро, без да чакат първо да го получат от другите.

Пред хиляди поклонници папата каза: "Нека не чакаме нашите съседи да бъдат добри с нас, преди ние да им направим добро, да не чакаме църквата да стане съвършена, преди да я заобичаме, да не чакаме други да ни зачитат, преди ние да им служим". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В проповедта си светият отец подчерта, че да водиш живот, който е дар за другите, е "най-добрият начин да промениш света":

"Коледа ни напомня, че Бог продължава да обича всички ни, дори най-лошите от нас. За мен, за теб, за всеки от нас, той казва днес: "Аз ви обичам и винаги ще ви обичам, тъй като вие сте скъпоценни в моите очи". Бог не ви обича защото мислите и постъпвате по правилния начин. Той просто ви обича. Неговата любов е безусловна, не зависи от вас". Тази религиозна служба, посветена на раждането на Исус Христос, е сред най-важните церемонии в католическата църква. 

В дните до Нова година папата ще има обедни молитви, ще участва в бдение в новогодишната нощ и ще служи литургия на 1-ви януари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11