Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА показа новия си марсоход, Китай също се готви за марсианска експедиция

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Американската космическа агенция НАСА представи своя марсоход, който ще бъде изстрелян към Червената планета през юли 2020 година. Представянето мина при строги мерки за сигурност, като журналистите бяха облечени в предпазни костюми и не им беше разрешено да носят вълнени дрехи или парфюм. Инженер Крис Чателиър обясни, че стремежът е да бъда открити следи от живот на Марс и не може да се допусне замърсяване на средата с бактерии или други организми от Земята
 
Апаратът трябва да кацне в кратера "Джезеро" на Марс, където не само ще търси следи от живот, но и ще извършва опити, които да подготвят хората за кацане на Червената планета.

Междувременно Китай успешно изстреля една от най-мощните ракети в света, което е първа стъпка от планираната мисия до Марс догодина. На борда се е намирал комуникационен сателит от ново поколение. Според китайски експерти мисията на сателита ще промени позицията на Китай от последовател в лидер в космическите комуникации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

ПП-ДБ ще искат с писмо от ГЕРБ приемането на 3 закона

ПП-ДБ ще поискат с писмо от ГЕРБ-СДС уверение за приемане до 27 октомври на три закона, необходими, за да се получи втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост.  Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков: "Вместо джентълменско споразумение ще им напишем джентълменско писмо. 3 закона, които разделят България от 10 милиарда. Ако..

публикувано на 14.09.24 в 14:14
Елван Атилла

Елван Атилла, ДПС - Доган: Има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде

"Решението на ВАС и по първата, и по втората жалба ни наведе на съмнение, особено в автентичното ДПС. Видя се, че има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде и те се произнесоха." Това заяви пред БНР Елван Атилла, която е модератор на Фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". Няма такова нещо като "някой ни..

публикувано на 14.09.24 в 13:57

Ралф Петров: Бюджетът на Германия изтъня, комплексни са причините за кризата във "Фолксваген"

Целият автомобилен бранш се вълнува от трансформацията, която се случва във "Фолксваген", един от най-големите производители в света на леки коли и №1 в Европа. Кризата във "Фолксваген" до голяма степен касае и другите производители в Европа. Това прогнозира в интервю пред БНР Ралф Петров, главен редактор на българското издание на..

публикувано на 14.09.24 в 13:38
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели,..

публикувано на 14.09.24 в 13:17
Росен Карадимов

Шестима министри обсъждат с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на вота

В понеделник шестима министри ще обсъждат с ЦИК предложенията на служебното правителство за повишаване на прозрачността на изборите. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен за координатор от страна на Министерския съвет по изборния процес. Според него трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 14.09.24 в 13:13

Алея на книгата - среща с автограф

"Алея на книгата" за пореден път ще срещне малките и големите читатели с техните любими автори, издатели и художници, като културната програма е богата и включва някои нови акценти. Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София Шатрите на издателите са разположени до НДК през цялата седмица , а организатор е асоциация..

публикувано на 14.09.24 в 13:11