Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма „Хоризонт“ на БНР става на 49 години

Снимка: Ани Петрова, БНР

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) отбелязва днес 49-ия си рожден ден. На този ден рожден ден имат и някои от емблематичните предавания на „Хоризонт“.

На този ден през 1971 година в шест часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма „Хоризонт“.

„И се стигна до идеята първа програма да носи името „Хоризонт“. Новото, което беше, че тя стана много по динамична. И тогава вече се реши да има  новини на всеки кръгъл час“.

Три години по късно програмата вече излъчва 24 часа в денонощието.

На 4 януари 1971 г. се ражда и едно от емблематичните предавания на „Хоризонт“ – „Неделя 150“, а на същата дата, но през 1989 година се появява и предаването „12 плюс З“.

Вижте галерията с десетки снимки от историята на „Хоризонт“ в поста за 48-годишнината на програмата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Джо Байдън

Байдън и Камала Харис посетиха райони в САЩ, опустушени от урагана Хелийн

Президентът Джо Байдън вицепрезидентът Камала Харис посетиха районите в югоизточната част на САЩ, опустошени от урагана Хелийн. Президентът Джо Байдън посети град Грийнвил в щата Южна Каролина, а по-късно разгледа от хеликоптер нанесените от урагана Хелийн щети в Ашвил, Северна Каролина. "Тук съм, за да кажа, че Съединените щати стоят за гърба..

публикувано на 03.10.24 в 07:52
Владимир Путин

Поправки в НК на Русия: Обвиняеми може да подписват договор за постъпване на военна служба

Руският президент Владимир Путин подписа поправки в Наказателния кодекс, според който обвиняемите по наказателни дела могат да подпишат договор за постъпване на военна служба по време на мобилизация и така да избегнат подвеждането им под съдебна отговорност. Това важи и за заподозрените, чиито дела се разследват, но все още не са внесени в съда...

публикувано на 03.10.24 в 07:50

Гледат мярката за неотклонение на кмета на Минерални бани

Състав на Хасковския окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение "задържане под стража " на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и служителят на общината Байрям Иляз. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, която е усвоявала евросредства от Държавен фонд „Земеделие“ за двата хотела на сина и дъщерята на кмета...

публикувано на 03.10.24 в 07:44

Първа доставка на газ за България от терминала в Александруполис

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще присъства днес на първата доставка на природен газ за България, която ще се осъществи през новият терминал за втечнен газ в Александруполис. Търговската експлоатация на съоръжението е факт от 1 октомври, а страната ни е собственик на 20 процента от проекта,  който диверсифицира доставките на..

публикувано на 03.10.24 в 07:40

Тече разследването, при което екипи на МВР и Антикорупционната комисия влязоха в имоти на кандидат-депутат

Продължава разследването на службите, при което вчера екипи на МВР и Антикорупционната комисия влязоха в имоти на кандидат-депутат. По непотвърдена информация, акцията е била по неотложност. Действията на спецслужбите са започнали още в ранния следобед на вчерашния ден. Снощи БНР съобщи, че екипи на Националната полиция, ГДБОП и..

публикувано на 03.10.24 в 07:40
Дим се издига от сграда след израелски военен удар в южните предградия на Бейрут, Ливан, 1 октомври 2024 г. Според Ливанската национална новинарска агенция (NNA) Израел е атакувал два района в южните предградия на Бейрут. Израелската армия (Цахал) заяви, че е извършила ^точен удар^ по Бейрут на 1 октомври; ЕПА/БГНЕС

Най-малко петима загинали при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко пет души са загинали при израелски въздушен удар в централната част на Бейрут, съобщиха представители на ливанските здравни власти. Нападението идва малко след като израелската армия съобщи за осем загинали свои военни при сражения в Южен Ливан - първите жертви от началото на сухопътната й операция срещу "Хизбула". Ситуацията в Близкия..

публикувано на 03.10.24 в 07:31

Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона , заяви министърът на финансите Макис Керавнос . Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес . Създаването на устойчив растеж в ключови сектори..

публикувано на 03.10.24 в 06:55