Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Руски издания предлагат оценки и прогнози за конфликта между Съединените щати и Иран.

Американците дават различни оценки за действията на Доналд Тръмп, но са единни в мнението, че животът им е станал по-опасен, пише "Комерсант". Изданието цитира анкета на всекидневника USA today и компанията Ипсос, според която над половината американци смятат, че е повишена вероятността от атентати в Щатите, война между двете държави и поява на ядрени оръжия в Иран.

"Известия" публикува анализ на бивш съветник на иракския президент, според когото конфронтацията между Иран и САЩ преминава в студена война. По думите му, като следваща фаза от конфликта предстои подялба на сферите на влияние в богатия на петрол Ирак.

Мръсният въздух в Букурещ е сред централните теми за румънския печат тази сутрин. Градът е един от най-замърсените в Европа, а Европейската комисия е стартирала процедура за нарушение срещу Румъния заради постоянно превишаване на количествата фини прахови частици във въздуха, пише в. "Адевърул". Основна причина за замърсяването  е пътният трафик, посочва изданието и допълва, че по улиците на румънската столица се движат над два милиона автомобили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли евроатлантическо мнозинство за правителство?

"Интересно е какво е в главата на Слави Трифонов . Дали, че в момента си качва цената, казвайки, че ИТН ще подкрепи Рая Назарян, но няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, или отново демонстрира онази бездна от политическо невежество, което видяхме, когато се опита да направи сам правителство, и наистина смята, че е задължително при него да отиде..

публикувано на 20.06.24 в 17:36
Френският министър-председател Габриел Атал обяви, че партията

Премиерът на Франция обеща финансови и други облекчения в навечерието на изборите

Френският премиер Габриел Атал обеща редица финансови облекчения за французите, ако гласуват за досегашното президентско мнозинство на извънредните парламентарни избори от края на юни. Засега фаворит остава крайната десница. Във Франция официално започна предизборната кампания "Президентът на Републиката ме назначи, искам французите да..

публикувано на 20.06.24 в 17:30

Кметът на Горна Оряховица е уличен в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, защото е продал общински имот на майка си. Миналото лято Рашков се явява на търг и фирмата му печели продажбата на общински имот за 613 хиляди лева в Горна Оряховица. Според заповедта на тогавашния кмет Добромир Добрев сумата е трябвало да бъде..

публикувано на 20.06.24 в 16:54

Двама данъчни инспектори в Кърджали са арестувани заради подозрения за корупция

Националната агенция за приходите потвърди за ареста на двама данъчни инспектори в Кърджали и заяви, че ще окаже пълно съдействие на МВР и прокуратурата. Това се посочва в позиция на изпълнителния директор на приходната агенция Румен Спецов, цитиран от пресцентъра ѝ.  Двамата служители са от сектор "Проверки" в града и са задържани за..

публикувано на 20.06.24 в 16:43
Павела Митова

Павела Митова: Експертен кабинет би могъл да изкара и пълен мандат

Експертен кабинет би могъл да изкара и пълен мандат. Това заяви пред БНР Павела Митова, депутат от ИТН, и уточни: " Ако той свършва своите задачи в уреденото време и по правилния начин, както са се разбрали политическите субекти предварително , не съм сигурна, че хоризонтът му трябва да бъде къс. ... Експертно правителство може да изкара и пълен..

публикувано на 20.06.24 в 16:36
Прошко Прошков

ГЕРБ-СДС поиска оставките на кмета на София и заместника му по транспорта

Заради обвяваната от съда за незаконна нова организация на движението в част от центъра на София общинските съветници от ГЕРБ-СДС поискаха оставката на кмета на София Васил Терзиев и на неговия заместник по транспорта Илиян Павлов.  Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София По думите на Прошко Прошков колегите..

публикувано на 20.06.24 в 16:30
Борис Бонев

Борис Бонев: Въведената организация на движението в София от 2017 г. е незаконна

Столичната община ще въведе временна организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша" и ще възложи изработването нов генерален план за движението в София.  Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София Това ще бъдат действията след решението на Върховния административен съд, според което новата..

публикувано на 20.06.24 в 16:21